V Jordánsku si zákazníci v restauracích vaří sami

Ammán - Nový gastronomický trend, kdy si zákazníci pod dohledem profesionálů vlastnoručně připraví večeři, už dorazil i na Blízký východ. Nedávno otevřená restaurace v hlavním městě Jordánska na tuto novinku láká turisty. Ti se na chvíli stanou žáky a pod dohledem šéfkuchaře si tradiční arabskou večeři připravují sami.

Jordánské restaurace učí vařit muže

Od nápadu si jordánští podnikatelé slibují, že do restaurací nalákají více turistů. V restauraci Beit Sitti si zákazníci předem domluví, jaké jídlo by si chtěli připravit. Zaměstnanci restaurace potom obstarají potřebné ingredience. Strávníci se pak od profesionála učí vše od správného krájení, porcování až po ochucování tradičním kořením. V zemi, kde se v kuchyni pohybují hlavně ženy, má restaurace úspěch i u mužů.

Samoobslužná restaurace (zdroj: ČT24)

Maria Hadad, manažerka restaurace:

„Náš nápad vznikl proto, že spousta Jordánců i cizinců má problémy najít místo, kde by ochutnali tradiční arabskou kuchyni. Myslíme, že nejlepší způsob, jak naši kuchyni představit, je naučit zákazníky jednotlivé pokrmy vařit.“

„Restaurace Beit Sitti měla skvělý nápad. Naučí muže, jak vařit dobrá jídla, a připomene arabské tradice, které spousta mladých lidí zapomíná,“ pochvaluje nápad zákazník Mohammed. Zákazníci Beit Sitti se vedle hlavních jídel naučí připravovat i předkrmy, saláty a dezerty. Vše podle tradičních arabských receptů.