Záchrana Portugalska by mohla EU vyjít až na 100 miliard eur

Lisabon - Portugalsko by podle analytiků mohlo být po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která bude potřebovat finanční pomoc. Podle některých médií tlačí Lisabon k urychlenému přijetí pomoci od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu především Německo a Francie. Nejsilnější hráči Evropské unie údajně věří, že by to zabránilo dalšímu šíření krize na trh dluhopisů mnohem většího, ale nemáně zadluženého Španělska.

Vysoký deficit rozpočtu a slabá ekonomika stahují Portugalsko hluboko do dluhové krize. Rostoucí úroky z jeho státních dluhopisů napjatě sleduje i Evropská unie a Mezinárodní měnový fond. Podle analytiků je jen otázkou času, kdy Lisabon požádá o finanční pomoc. Ta by se mohla pohybovat mezi padesáti a sto miliardami eur.

„Trh je hodně nervózní a zhoršuje se to. Čím víc to bude Lisabon odkládat, tím snadněji se můžou nakazit i jiné státy. Otázkou je, kolik dluhů Evropská unie a Mezinárodní měnový fond ještě unesou,“ upozornil vedoucí prodeje London Capital Group Argus Campbell. „Pokud úrokové výnosy dál porostou, nemá Portugalsko moc šancí uniknout záchrannému balíku,“ potvrdil Laurence Boone z pařížské pobočky Barclays Capital.

Podle analytiků bude Portugalsko potřebovat pomoc (zdroj: ČT24)

Stále častěji se nyní v souvislosti s tím objevují spekulace, že evropští partneři se snaží přimět Portugalsko k tomu, aby si o pomoc řeklo co možná nejdříve. Oficiální místa to ale popírají. „Německo k přijetí pomoci žádný stát nenutilo v minulosti, nedělá to ani teď a nebude to dělat ani v budoucnu. To je naprosto jasné,“ zdůraznil mluvčí německé vlády Christoph Steegmans. Rovněž Lisabon tvrdí, že pomoc nepotřebuje, a mluvčí portugalské vlády v neděli prohlásil, že jeho země není v této věci pod tlakem Paříže ani Berlína.

Zachrání Evropu její centrální banka, nebo Čína?

Evropu by nakonec mohla zachránit Čína. Už teď vlastní přes 10 procent dluhu eurozóny a její vliv ještě poroste. „Čína možná ve středu odkoupí portugalský dluh a pak spekulace přestanou až do další aukce,“ míní bývalý španělský premiér Felipe González.

Zahanbit se ale nechce nechat ani Evropská centrální banka, a tak i ona přispěchala zadluženému Portugalsku na pomoc. Nakoupila jeho státní dluhopisy, a tím tlak finančních trhů na Lisabon na chvíli zmírnila.