Akcionář Sazky Sokol se přiklonil k Ulčákově nabídce

Praha – Druhý největší akcionář loterijní společnosti Sazka se dnes shodl na tom, že by do společnosti měl vstoupit investor. Vedení Sokola však upřednostňuje zachování nynější vlastnické struktury. Podobné usnesení tento týden schválilo i vedení Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV). Ze tří uchazečů o Sazku, která čelí finančním problémům, jako jediný nežádá žádný podíl v loterijní firmě pouze Martin Ulčák. Sokol ve firmě drží 13,54 procenta akcií.

Sokol ještě o nabídkách bude diskutovat s ostatními akcionáři

Sokol nyní posoudí nabídky všech finančních investorů a zahájí jednání s ostatními minoritními akcionáři o řešení situace loterijní firmy. Zatím dostali akcionáři tři oficiální nabídky. V úvahu však dle stanovených podmínek připadá jediná, a to Ulčákova. Ten společnosti nabízí 200 milionů korun ročně na deset až patnáct let s podmínkou, že si Sazka udrží čistý zisk na současné úrovni.

Zpráva předsednictva Sokola:

„Předsednictvo doporučuje umožnit kapitálový vstup silného investora do společnosti Sazka, který by řešil její dlouhodobé problémy s tím, že upřednostňuje zachování stávající vlastnické struktury.“

Další dvě nabídky pocházejí od Synotu, který slíbil 250 milionů ročně v příštích 15 letech, a finanční skupiny Penta, která by Sazce dala 130 milionů s garancí na 30 let. Všichni tři potenciální investoři zároveň nabídli dvě až tři miliardy jako okamžitou pomoc. Penta výměnou za finanční injekci požaduje stoprocentní podíl v Sazce a Synot dvě třetiny akcií. Jediný Ulčák přímý vstup do společnosti nepožaduje a netrvá ani na změně jejího vedení.

Sazce hrozí od pondělí insolvence

Sazka nejspíš bude muset od pondělí čelit insolvenčnímu řízení. Tím jí vyhrožuje největší věřitel firmy a podnikatel Radovan Vítek, který nadále skupuje její pohledávky. Již dříve prohlásil, že pokud mu společnost urychleně problémy nevyřeší, pošle ji 17. ledna úderem 10. hodiny do insolvence. Podle šéfa Sazky Aleše Hušáka však společnost v insolvenční situaci není ani právně, ani ekonomicky. Případnému návrhu na zahájení insolvenčního řízení se proto bude bránit všemi právními prostředky. Hušák dodal, že podání návrhu nebude mít vliv na činnost společnosti ani na přijímání sázek a vyplácení výher.

Když státu v roce 2006 chyběly peníze na výstavbu haly pro mistrovství světa v ledním hokeji, nabídla Sazka pomocnou ruku a postavila dnešní O2 arenu. Teď ale kvůli ní potřebuje záchranu sama. Vysoké splátky dluhopisů, prostřednictvím kterých získala peníze na stavbu, ji dostaly do finančních problémů. Navíc je tak velká arena prakticky neprodejná. Ve většině západních zemí provozuje podobné haly stát, ten český ale utahuje opasky a na odkup areny nemá peníze.

Sazka se sice topí v dluzích, přesto je výrazně zisková. V roce 2010 se jí podle předběžných údajů podařilo zvýšit čistý zisk o 12 procent na 1,4 miliardy korun. Na splácení dluhů to přesto nestačí.

Penta
Zdroj: ČT24