Soudit se za pravdu se vyplatí

Praha - Dnes se v Poradně vrátíme k případu, o kterém jsem psali před rokem. Pan Širak si koupil ojetý automobil v autobazaru Starcars v Olomouci. Auto ale mělo vadu, a to dosti podstatnou. Nejezdilo. Reklamaci pana Širaka autobazar neuznal. Protože ale firma reklamaci nevyřídila v zákonné třicetidenní lhůtě, pan Širak využil svého práva a od smlouvy odstoupil. Jenže to autobazar odmítl uznat. Zajímalo nás, jak celá věc dopadla.

„Já jsem stále věřil, že autobazar bude chtít problém vyřešit mimosoudně a že se přece jen nějak dohodnem, ale jejich jednání bylo čím díl víc arogantní,“ uvedl Luboš Širak. Autobazar totiž stále trval na svém. Reklamaci totiž neuznal. Na odstoupení od smlouvy prý zákazník nemá právo. „Měl jsem dvě možnosti, buď to vzdám a automobil si opravím na vlastní náklady, nebo se budu soudit,“ doplnil majitel auta.

„Na internetu jsem přečetl spoustu článků, které se podobným případem zabývaly, prostudoval jsem si pozorně názor právníka vaší poradny a počkal jsem si i na vyjádření České obchodní inspekce,“ popsal své rozhodování o tom, zda se obrátit na soud, pan Širak. Nakonec podal k soudu na autobazar žalobu. „Byl jsem přesvědčen, že vyhraji,“ řekl nám Širak. „I když názory mých známých, že neznají žádný případ, kdy autobazar prohrál v soudním sporu, byly děsivé. Malinký červík pochybnosti ve mně stále hlodal, ale nechtěl jsem to nechat jen tak,“ dodal.

Odvaha dovedla pana Širaka k vítěznému konci

Pan Širak za podání žaloby zaplatil soudní poplatek 3 300 korun. Se svým advokátem se dohodl, že náklady na právní zastoupení budou řešit až po rozhodnutí soudu. Soud začal v březnu loňského roku a měl celkem čtyři stání. Nakonec pan Širak soud vyhrál.

Podle rozsudku Okresního soudu v Olomouci je mu autobazar povinen zaplatit částku 165 tisíc korun včetně úroků z prodlení a také náhradu nákladů právního zastoupení ve výši 47 880 korun.

Advokát Pavel Nastis:

„Velmi často lidé nechtějí jít do soudního sporu jenom proto, že se obávají vysokých nákladů na právní zastoupení. Pokud ale soudní spor vyhrají, veškeré náklady hradí protistrana.“

„Moje radost je nepopsatelná. A všem spotřebitelům radím: Nenechte si od nepoctivých prodejců všechno líbit a pokud vás podvedli, obraťte se na soud,“ doporučuje Luboš Širak. „Vyplatí se to,“ uzavírá svůj případ.

Justice
Zdroj: ČT24