ČD budou mít kolektivní smlouvu, podepíše ji i Dušek

Praha – Delší pracovní týden, zmrazené zaměstnanecké benefity a řada dalších znevýhodnění pro zaměstnance Českých drah, která plynou z neplatnosti nové kolektivní smlouvy, jsou nejspíš u konce. Svaz odborářů služeb a dopravy (SOSaD), který přijetí smlouvy blokuje, totiž slíbil, že dokument podepíše. Slíbil to dnes předseda svazu Jaromír Dušek.

Dušek však dodal, že sdružení bude trvat na svých dosavadních požadavcích a v příštím týdnu bude iniciovat návrh na první změnu dokumentu. Hlavním požadavkem SOSaD je dorovnání platů zaměstnanců o předpokládanou inflaci. Dalším ze sporných bodů je způsob výpočtu náhrad za uvolněné funkcionáře, který podle Duška diskriminuje menší odborové organizace.

Kolektivní smlouvu na rok 2011 už podepsalo osm z celkových devíti odborových centrál ČD. Bez podpisu Svazu odborářů služeb a dopravy ale nemůže vejít v platnost. Od začátku ledna proto kolektivní smlouvu nahrazuje opatření zaměstnavatele.

Pro zaměstnance drah to ale znamená nepříjemnou situaci, podmínky plynoucí z opatření jsou totiž výrazně horší než podmínky v kolektivní smlouvě. Konkrétně to pro zaměstnance znamená například snížení délky dovolené z maximálních šesti týdnů na čtyři a zároveň prodloužení týdenní pracovní doby u většiny profesí o dvě hodiny na 40 hodin. Zaměstnanci dále přicházejí o možnost využívat ozdravné pobyty a další výhody.

České dráhy zaměstnávaly ke konci loňského roku přes 26 tisíc lidí, z toho počet zaměstnanců sdružených v rámci Svazu odborářů služeb a dopravy činil asi 700.