Jak se zajistit na důchod? Na stát příliš nespoléhejte

Praha – Důchodová reforma je už dlouhá léta nanejvýš ožehavým tématem napříč politickou reprezentací. Nehledě na rozhodnutí politiků o budoucí podobě tuzemského penzijního systému by se ale každý měl sám za sebe zamyslet nad tím, z čeho bude financovat své živobytí v době, kdy nebude vydělávat, o tom zda a jakým způsobem spořit. Zajištění na důchod bylo tématem posledního dílu z cyklu Suma sumárum.

„Skoro až povinný základ, i když je dnes nepovinný, je příspěvek do penzijního připojištění. Při minimálním vkladu 500 korun, dostáváte 150 korun od státu plus nějaké úroky, to by člověk byl hlupák, kdyby toho nevyužil,“ míní analytik serveru Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

Spoření ale není jediná možnost. Kromě ní se nabízí třeba různé varianty dlouhodobého investování, ať už do podílových fondu, nebo přímo na burze do akcií. „Dnes to jde velmi snadno přes internet můžete on-line nakupovat na pražské burze, a to i konzervativním způsobem do firem, které díky tomu, jak jsou velké, v zásadě nemůžou zkrachovat,“ dodává Nacher. Celý takovýto mix je podle něj vhodné doplnit ještě investicemi do zajištění vlastního bydlení.

Suma sumárum o zajištění na stáří (zdroj: ČT24)