Egyptské nepokoje stlačily rating země

Londýn – Egyptské nepokoje už se projevují i na finančních trzích. Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes totiž snížila hodnocení finanční důvěryhodnosti země z nejvyššího stupně neinvestiční kategorie Ba1 o jednu příčku na Ba2. Moody's tak jako první světová agentura reagovala na masové nepokoje a chaos v Egyptě zhoršením státního ratingu země.

Další snižování známky nejspíš Egypt ještě čeká

Ani do budoucna si země nejspíš nepolepší. Agentura totiž zhoršila výhled ratingu ze stabilního na negativní. To znamená, že počítá s dalším zhoršením známky. Své kroky Moody's zdůvodnila nárůstem politických rizik a obavami z toho, že vláda by na nepokoje mohla reagovat větším otevřením státní pokladny. To by dál podkopalo již tak slabé egyptské veřejné finance. Egypt podle Moody's trpí dlouhodobými politickými a sociálně-ekonomickými problémy. Jsou mezi nimi chronicky vysoká nezaměstnanost, trvale zvýšená inflace a chudoba širokých vrstev. To vedlo k prohlubování nespokojenosti obyvatel a projevilo se v nynějších nepokojích.

Do současnosti se držel egyptský rating na úrovni Řecka, které v loňském prvním pololetí zažilo kvůli své dluhové krizi prudký propad známek úvěrové spolehlivosti. Rating naznačuje investorům míru rizika investování do dluhopisů a dalších závazků hodnoceného státu. Tím ovlivňuje výnosy, které investoři od těchto aktiv požadují. Zhoršení ratingu tak často vede ke zvýšení nákladů na nové úvěry.     

Snižováním hrozí i Fitch

Jako první reagovala na události v Egyptě agentura Fitch, která však v pátek pouze zhoršila výhled svého ratingu země na negativní ze stabilního. Fitch hodnotí Egypt svým nejvyšším neinvestičním stupněm BB+.

Protesty v Egyptě
Zdroj: AP Photo/Amr Nabil