Některé lázně krátí daně, stát přichází o stamiliony

Praha - Stát přichází o stamiliony kvůli některým lázeňským zařízením. Lázně mnohdy krátí daně, když poskytují krátkodobé ubytování hotelového typu nebo obyčejné relaxační služby s nulovou daní z přidané hodnoty. Zákon podle studie, kterou na dnešní tiskové konferenci zveřejnil Informační institut, takto porušují Lázně Hodonín, Lednice a Libverda. Ředitel Lázní Hodonín Milan Sýkora obvinění odmítl, vyjádření dalších lázní zatím není k dispozici.

Podle zákona ubytování a relaxační služby nespadají pod zdravotnické služby osvobozené od daně. Stát tak podle studie na daních přichází až o stamiliony korun ročně. Podle studie porušují tři lázeňská zařízení ze 44 oslovených zařízení závažně zákon. Součástí studie je e-mailová komunikace s uvedenými zařízeními, kde lázně samy uvádějí, že nabízejí služby s nulovou DPH.

„Poskytujeme pouze lázeňské služby. Je to špatná informace,“ uvedl k informacím institutu Sýkora. Pravidla porušuje celkem 12 zařízení, například nabídkou víkendových pobytů bez lékařské péče. Jsou to Léčebné lázně Konstantinovy Lázně, Termální lázně Velké Losiny, Státní léčebné lázně Karlova Studánka, Lázně Slatinice, Priessnitzovy léčebné lázně, Lázně Mšené, PARK SPA HOTEL SIRIUS, Lázně Bechyně, Státní léčebné lázně Bludov, Interhotel Central, Lázně Hotel Vráž a Sanatoria Klimkovice.

Rovněž jednatel Lázní Bechyně Josef Kratky s výsledky studie Informačního institutu nesouhlasí a považuje je za poškozování dobrého jména lázní: „Záležitost bude řešit právní oddělení.“ Se studií nesouhlasí ani ředitel společnosti Léčebné lázně Konstantinovy Lázně Petr Kroupa. „Není to pravda, to tvrzení odmítáme,“ uvedl.

Nulová sazba také u stravování

Problém podle autorů studie představuje i stravování, které by mělo být standardně účtováno s 20procentní sazbou DPH. Některé lázně ale stravování zahrnují do balíčku ubytování s nulovou sazbou DPH. „Ve své podstatě klasické ubytování i se stravováním, a to celé s nulovou DPH, dává lázním Hodonín a Lednice nebývalou konkurenční výhodu,“ uvádí studie.

Více než polovina oslovených zařízení, celkem 26, splňuje zákonnou definici lázeňské péče. Tři zařízení splňují definici lázeňské péče jen po formální stránce, problémem je u nich ale například provádění lékařských prohlídek. Od DPH je podle současných pravidel osvobozena dlouhodobá lázeňská péče s prokazatelnými léčebnými účinky a na doporučení lékaře. Klasické hotelové ubytování není od daně osvobozeno.

Dle slov člena Národní ekonomické rady vlády Pavla Kohouta bude snaha tuto studii dostat na jednání zdravotnické pracovní skupiny NERV. „Důvodem je, aby se to dostalo i na vládní úroveň,“ uvedl.

České lázně navštívilo v roce 2009 téměř 650 tisíc lidí při průměrné délce pobytu přes 11 dní. To znamená podle studie 6,7 milionu přenocování.