Zelená úsporám už letos nezateplí

Praha - Pro letošní rok zůstane program Zelená úsporám na zateplování domů a výměnu starých kotlů na uhlí za ekologické vytápění uzavřen novým žádostem. Informaci dnes s odvoláním na důvěryhodný zdroj ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP), který program administruje, zveřejnil server Aktuálně.cz. Příjem žádostí o dotaci pozastavilo ministerstvo životního prostředí v loňském říjnu. Podle resortu jsou ale informace o uzavření programu v současné době předčasné.

Podle resortu měly být původně žádosti pozastaveny přechodně pouze do konce ledna. Ovšem zatím není jasné, zda program bude obnoven alespoň v příštím roce. „Nedovedu si představit, že bych v tuto chvíli otevřel nabírání dalších žádostí, nemám ani na stoprocentní krytí těch stávajících,“ prohlásil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Podle dnešního vyjádření ministerstva jsou nyní informace o uzavření programu předčasné, jak upřesňuje Chalupa: „Nejdřív musíme vyřídit žádosti, které již byly podány a na které jsou peníze. Neumím v tuto chvíli říct, jaká konkrétní suma to je, protože stále není několik tisíc žádostí vyhodnoceno. Teprve potom budeme vědět, kolik reálný deficit je.“

Ministerstvo podle své mluvčí Michaely Jendekové vyhodnotí zbytek podaných žádostí během následujících tří až čtyř týdnů. „Teprve poté bude možné určit, zda dojde ke krácení dotace, a pokud ano, tak o kolik,“ doplnila mluvčí.

Ve fondu chybí pět miliard na staré žádosti

Navíc exministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS), který kvůli korupční aféře kolem SFŽP rezignoval, v polovině prosince serveru potvrdil, že ve fondu chybí až pět miliard korun na zaplacení všech žádostí, které byly podány v programu.

V současnosti resort připouští, že částka může být mnohem vyšší. Zdroj Aktuálně.cz z fondu odhadl, že v rozpočtu programu bude chybět sedm až osm miliard korun. Jedná se o rozdíl mezi poptávkou a skutečnými prostředky, které stát na program má.

Ministerstvo životního prostředí má na účtu České národní banky přibližně 19 miliard korun, další půlmiliardu může získat z prodeje dalšího balíku emisních povolenek. Úředníci SFŽP na konci ledna sečetli všechny podané žádosti. V polovině února zasedne rada SFŽP, které fond předloží konečná čísla. Údaje hodlá resort zveřejnit v průběhu března.

Nyní je v programu Zelená úsporám evidováno přibližně 75 tisíc majitelů domů. Naposledy fond schválil v září a v listopadu na 20 tisíc žádostí za 5,7 miliard korun. Tyto žádosti fond vyplatí ještě v původní výši.

Začátek programu Zelená úsporám se datuje na duben 2009. Program je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech, přičemž podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Zelená úsporám je financována z příjmů z prodeje emisních jednotek, které byly dosud prodány ve smluvní ceně 19,6 miliardy korun.