Mladí lidé nejsou opatrní na peníze

Praha – Dnešní mladí lidé při správě financí využívají sice daleko častěji moderní technologie jako internetové bankovnictví nebo informační SMS, celkově ale mnohem víc než starší generace podceňují bezpečnost. Mladí lidé si také nekontrolují účtenky a výpisy z účtu, neschovávají si potvrzení o transakcích platební kartou a při placení v restauracích nechávají kartu bez dohledu. Ukázal to průzkum agentury Ipsos Tambor, který si zadala Raiffeisenbank.

Internetové bankovnictví v současnosti využívá na osmdesát pět procent lidí ve věku 18 až 25 let. V České republice je přitom průměr pro celou českou populaci čtyřicet šest procent. S dodržováním bezpečnostních zásad jsou na tom mladí ale podstatně hůř. Víc než polovina z nich si třeba nikdy nemění heslo do internetového bankovnictví.

Nejsou to ale jen hesla do internetového bankovnictví, skoro polovina mladých si nenechává vytisknout potvrzení o výběru z bankomatu, výběry pak nekontroluje na výpisech šestnáct procent. Odborníci přitom doporučují schovávat výpisy pro případnou reklamaci celý rok. Potom by se kvůli bezpečnosti měly skartovat.

Mladí lidé si nechrání své peníze (zdroj: ČT24)