Díra v zákoně - advokát účtuje za převod bytu desetitisíce

Praha – Desítky tisíc korun za bezplatné převedení bytu požaduje insolvenční správce po členech bytového družstva se sídlem v Praze na Hutmance. Běžně se přitom za podobný rutinní úkon platí řádově nižší částky. Královský honorář zajistila advokátní kanceláři skulina v zákoně. Problémy členů vytunelovaného družstva, které stavělo byt mimo jiné i pro současného prezidenta Václava Klause, tak pokračují.

Už před víc než patnácti lety měli družstevníci z Hutmanky bydlet ve svém. Nestalo se, bývalé vedení družstvo tunelovalo a zbyly po něm obrovské dluhy. Vzniklé pohledávky následně odkoupila vymahačská firma. Družstvo mezitím ovládli podvedení družstevníci a věřitelé teď chtějí svoje peníze právě po nich. Dohromady požadují asi 120 milionů korun.

Jelikož družstvo nebylo schopné dluh uhradit, netrvalo dlouho a na jeho dveře zaklepal exekutor, v dubnu 2009 nakonec i insolvenční správce. Ten má dohledat a rozprodat majetek družstva, aby bylo z čeho dluh zaplatit. Družstevní majetek přitom tvoří převážně byty – asi 400.

Narozdíl od členů dříve zkrachovalých družstev, jejichž byty směl konkurzní správce obratem prodat, ale družstevníci z Hutmanky o bydlení nepřijdou. Od roku 2006 je musí nejdřív nabídnout družstevníkům k bezúplatnému převodu. Touto změnou zákona politici reagovali na protesty družstevníků ve známé kauze jiného vytunelovaného družstva – Kavčí Skály.

Celý příběh družstevníků z Hutmanky by tak na tomto místě měl štastný konec, kdyby ovšem ve zmiňovaném zákoně, nebyla díra, které si všiml insolvenční správce družstva - advokát Tomáš Pelikán.

Místo sedmi tisíc sedmdesát

Zákon přímo nestanovuje odměnu za bezplatný převod bytů. Určit se má podle zvláštního předpisu – ten ale dodnes neexistuje, a tak může správce za jednoduchý kancelářský úkon požadovat v podstatě libovolnou částku. Ta se v případě Hetmanky odvíjí od velikosti bytu, například za převedení panelového bytu 2+kk na sídlišti Újezd u Průhonic do osobního vlastnictví si tak advokát účtuje 72 590 korun. V návrhu nechybí poučení: „Pokud mi ve lhůtě tří měsíců doručíte přijetí této nabídky a současně zaplatíte mou odměnu, přistoupím k převodu bytu. Pokud mi ve lhůtě tří měsíců nedoručíte přijetí této nabídky, přistoupím ke zpěněžení bytu.“

Michal Lurie, předseda Pražského stavební bytového družstva

„Hlavní příčina je v nedostatečné upravené legislativě, která říká, že odměna mu náleží podle zvláštního předpisu, přičemž zvláštní předpis neexistuje. Upozorňuji, že tento zákon platí již více než čtyři roky. To znamená, že za čtyři roky nebylo ministerstvo spravedlnosti zřejmě schopné vypracovat jednoznačně předpis, podle kterého by měla být určena odměna.“

Částka zarazila nejen družstevníky, hlavou nad ní kroutí i odborníci. Odměna za převod bytu se totiž běžně pohybuje v řádu tisícikorun. „Pokud by byly do nákladů za převod bytové jednotky do vlastnictví zahrnuty činnosti, které je potřeba učinit, tak by částka za jednu bytovou jednotku neměla přesáhnout pět až sedm tisíc korun,“ míní prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný.

Pokud by družstevníci částku požadovanou insolvenčním správcem skutečně zaplatili, přišla by si Advokátní kancelář Tomáše Pelikána za převod všech bytů dohromady asi na dvacet milionů korun. Původně přitom požadovala ještě mnohonásobně víc, výslednou výši odměny určil soud. Použil přitom tzv. advokátní tarif. „Domnívám se, že v této záležitosti insolvenční soud šel velmi, velmi na ruku argumentaci správce, ale zapomněl na to, že jde o bezplatný převod bytu,“ míní právník Václav Sládek.

Případ už řešil i vrchní soud. „Nemůžu nikdy upřít soudci právo na názor, ale insolvenční soud se mýlil v úvaze, že lze použít advokátní tarif, to jsme odmítli,“ připouští místopředseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš. Je ovšem nutné dodat, že vrchní soud zatím žádné usnesení o odměně nezrušil. Dosud se totiž zabýval jen odvoláními bývalého vedení družstva, které však není oprávněné odvolání podat. Odvolat se budou muset přímo jednotliví družstevníci. Ti se k tomu chystají v nejbližších dnech. Správce mezitím pokračuje v rozesílání nabídek družstevníkům, ve kterých za bezúplatný převod bytu požaduje soudem přiznané horentní sumy. Kvůli dalším sporům se převod bytů do vlastnictví družstevníků odsune do nedohledna.

Za celou situaci přitom může jediný nevydaný předpis. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na dotaz ČT uvedl, že se problémem bude zabývat. Chce se proto sejít s místopředsedou vrchního soudu Jaroslavem Burešem. Pak se rozhodne, zdali ministerstvo novelizuje vyhlášku, anebo věc vyřeší jinak.

Ministerstvo spravedlnosti
Zdroj: ČT24