Otazníky kolem důchodů - sázka na termín vlastní smrti

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek odmítl v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce komentovat, jak se vláda vypořádá s rozhodnutím Ústavního soudu ohledně změny výpočtu důchodů pro vyšší příjmové skupiny obyvatel. Kalousek se rovněž snažil zmírnit námitky vůči chystané důchodové reformě, uvedl příklad, kdy v případě pravidelné výplaty po dobu dvaceti let bude možné zbylé prostředky dědit. Předseda KSČM Vojtěch Filip označil informaci z konce týdne, že nebude možné peníze dědit, za zkušební balónek. A co dopady sjednocené DPH? Podle ČMKOS toto opatření navýší inflaci o 4 procenta. Podle ministerstva financí se vyšší DPH promítne do inflace skokově meziročně asi 3 procenty.

Kalousek navržený systém obhajoval a informoval o nástrojích, které mají zajistit, že systém bude bezpečný. Právě v otázce navrhované velké penzijní reformy nepanovala v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce shoda. Nicméně vládního modelu se v OVM zastal Luděk Niedermayer, bývalý viceguvernér ČNB.

A jak vypadá reforma – taková sázka na termín vlastní smrti 

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Vyplývá z ní, že lidé, kteří převedou část pojištění do soukromých fondů, si budou moci vybrat, jak s penězi naloží. Buď si nechají vyplácet nižší rentu až do konce života, nebo se rozhodnou pro vyšší důchod, ale jen po dobu dvaceti let. Potvrdil to ministr financí Miroslav Kalousek. A podle informací České televize chce vláda navíc další daňové úlevy: zrušit chce povinné úrazové pojištění zaměstnanců a povinný příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Takové jsou alespoň plány vlády. Opozice reformu ale odmítá.

„Sázka na termín vlastní smrti“

Podle Kalouska budou mít lidé dvě možnosti. V první člověk v pětašedesáti požádá pojišťovnu o doživotní rentu. Ta se vyměří z toho, kolik ve fondu naspořil. Tomu Kalousek říká hrát pokr. "Žiju-li hodně dlouho, vyhrávám ten pokr, protože ta pojišťovna prodělává, naopak žiju-li krátce, prodělávám, protože jsem dostal těch výplat méně, než jsem si našetřil," tvrdí Kalousek. 

Druhou možností je, že si člověk přesně rozpočítá naspořené peníze na dvacet let a měsíčně je bude dostávat. Výhodou této možnosti je, že pokud člověk umře dřív, dostanou nevyčerpané peníze dědicové. „Buď si zahrajete s tou pojišťovnou sázku na termín vlastní smrti, nebo když tu sázku nebudete chtít hrát, tak je vám to vyplaceno během dvaceti let,“ podotýká Kalousek.


Niedermayer: Podpořil vládu, ale není si jist, zda to pomůže

Podle něj se v diskusích začíná ztrácet logika, proč vlastně je nutné reformovat penzijní systém. Niedermayer vidí dva důvody, které jsou spojené s tím, že průběžný systém začíná být finančně velmi problematický. „Jednak se mění demografie, ale navíc krize ukázala, že v případě pomalejšího růstu ekonomiky se systém dostane do potíží, a pak penze důchodců, kteří si je draze předpláceli, jsou najednou ohroženy,“ vysvětluje důvody, proč je nutné změnit systém financování penzí. Cílem reformy je podle Niedmayera zvýšit jistotu penzistů tím, že jejich penze budou financovány z více zdrojů – „což je ten základní postulát, a to je ekonomicky naprosto zdůvodnitelné.“ Bývalý guvernér nepochybuje, že tím vznikne díra v současném systému, a proto se vláda podle něj naprosto správně snaží nalézt jiné zdroje. „To, že najít částky v řádu 30 až 50 miliard v naší ekonomice je možné pouze zvýšením DPH, je také ekonomicky zdůvodnitelné.“ Nicméně i on sám si není jist, zda ten systém skutečně zvýší jistotu penzistů. 

Výjimky ve sjednocené sazbě DPH se Kalouskovi nelíbí

Diskutující dlouho diskutovali o dopadech sjednocení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na 20 procent. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil v OVM prohlásil, že toto opatření navýší podle analýz odborů inflaci o čtyři procentní body. U důchodců, dle jejich spotřebitelského koše, by podle něj měla inflace vzrůst ještě o jeden procentní bod více. Celkem by tak po zavedení jednotné sazby DPH mohla inflace v České republice dosáhnout více než šesti procent. Podle ministerstva financí se vyšší DPH promítne do inflace skokově meziročně asi třemi procenty, sdělil v pátek Kalousek. "My předpokládáme pět set korun měsíčně na čtyřčlennou rodinu, tak zvyšujeme slevu na dani na dítě o tři tisíce ročně, včetně bonusů, což je přesně, přesně pět set korun měsíčně,“ vysvětluje Kalousek. 

Proč je někdy nižší DPH? Kalousek tomu nerozumí

Potraviny v nižší sazbě DPH:
Potraviny, u nichž zůstane sazba DPH 10 procent: chléb, mléko bez ostatních mléčných výrobků, brambory, syrová a nezpracovaná zelenina, nezpracované ryby, dětská mléčná výživa a potraviny pro pacienty s cukrovkou a dalšími metabolickými problémy.

Podle předběžné dohody ekonomických ministrů Nečasova kabinetu se na ovoce bude vztahovat hned dvakrát vyšší sazba DPH - tedy 20 procent - než na zeleninu.  

Kalousek: "Takovéhle rozdělení bylo nutné především z politického hlediska," řekl Kalousek na otázku moderátora Václava Moravce, který pátral po tom, co rozhodlo, že zatímco například u mléka bude DPH 10 procent, u jogurtu (vyráběného z mléka) bude DPH dvakrát vyšší; podobné to je i v poměru chleba (nižší sazba daně) - rohlíky (vyšší sazba daně), byť obé je pečivo. 

„Sám tomu (rozdělení potravin) nerozumím. Já jsem zoufale bojoval, aby ta sazba byla jenom jedna a aby ten cenový pohyb byl kompenzován důchodcům a sociálně slabším rodinám s dětmi.“

Tyto výjimky ministra Kalouska zrovna netěší, navržený systém podle něj nedává logiku ani ekonomickou, ani sociální. Je to však prý nutné z politického hlediska. Za nesystémové označil vládní úvahy o ponechání některých potravin ve snížené 10procentní sazbě DPH i bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

Penzijní reforma? Zločin

Filip navrhovanou penzijní reformu považuje za zločin na veřejných prostředcích. „Je to velká přihrávka – stát určí pár vlastníků, kteří budou spravovat veřejné prostředky. … Proč ten druhý pilíř má být nestátní?“ Podle Filipa nikdo nezajistí, že vlastníci penzijních fondů peníze nezpronevěří.

Kalousek ke středečnímu jednání vlády jen dodal, že rozhodnutí ústavních soudců vládu překvapilo, nicméně je potřeba jej respektovat. Šéf komunistů Vojtěch Filip, stejně tak i šéf odborů Jaroslav Zavadil nesouhlasí se snižováním penzí důchodcům. V této souvislosti Kalousek upozornil, že on sám trvá na fiskálně neutrální variantě. „To znamená, že když někdo má brát víc, jiný musí brát méně.“