Hušák skončil už i v Bestsportu

Praha - Valná hromada společnosti Bestsport, která je provozovatelem pražské O2 areny, kompletně vyměnila vedení společnosti. Bývalý generální ředitel loterijní společnosti Sazka Aleš Hušák tak už není místopředsedou představenstva Bestsportu. Provozovatel O2 areny je nepřímo napojen na sportovní svazy, které vlastní také Sazku. Koncem března sám na sebe podal insolvenční návrh, a to kvůli špatné situaci Sazky, která je ručitelem jeho závazků.

Novým šéfem představenstva Bestsportu stal Richard Benýšek, někdejší nucený správce zkrachovalé Českomoravské stavební spořitelny. Benýšek je navázán na největší věřitele Sazky, skupiny PPF a KKCG. Loni za symbolickou sumu od PPF koupil ztrátový projekt Naše adresa, který PPF uzavřelo loni, připomíná iHNed. O místo mluvčího Bestsportu přišel i Hušákův spolupracovník Jan Tuna, jehož ve funkci nahradil Oldřich Babický.

Hušákův odchod z Bestsportu zřejmě uleví Sazce

Hušák byl sice jen místopředseda, ale Bestsport fakticky ovládal a řídil. Odvoláním ztrácí poslední zbytky pravomocí. Odchod Hušáka z funkce je důležité i kvůli Sazce. Právě on totiž jménem Bestsportu požadoval po Sazce 6 miliard korun. Nové vedení už ale sporný dluh zřejmě vymáhat nebude. „My jsme přesvědčeni, že se jedná o neexistující a virtuálně vytvořenou pohledávku,“ připomněl Dan Plovajko, mluvčí společnosti KKCG, která je věřitelem Bestsportu i Sazky.

Zdeněk Ertl, nový člen představenstva Bestsportu

„Pan Hušák, myslím, si už dělal svou vlastní politiku, a jak on říká, svoji šachovou hru a s námi ostatními mimo ČSTV se v podstatě nebavil, nekomunikoval.“

Spolu s Hušákem přišel o místo v Bestsportu i jeho dosavadní mluvčí Jan Tuna. Ten poukázal na to, že o výsledcích valné hromady nemá žádné informace, protože vedení společnosti bylo požádáno, aby opustilo jednání. „Zástupci managementu Bestsport, kteří se dostavili na náhradní termín valné hromady byli požádáni lidmi, kteří tam dorazili, aby místnost opustili, oni tak učinili a od té doby nemají žádné informace,“ řekl ČT24 Tuna.

O tom, zda Bestsport čeká reorganizace, nebo podobně jako sesterská loterijní společnost Sazka skončí v konkurzu, se rozhodne na schůzi věřitelů svolané na 28. června. Finanční skupiny KKCG a PPF navrhují soudu, aby reorganizací Bestsportu byla pověřena firma PPF Healthcare N.V.

Bestsport podal soudu návrh na plán své reorganizace v minulém týdnu. Firma uvedla, že závazky vznikly v souvislosti s financováním výstavby O2 areny a neplynou přímo ze samostatné provozní činnosti Bestsportu, která je zisková. Minulý pátek Bestsport zveřejnil, že letos do konce dubna zvýšil meziročně zisk na 47,5 milionu Kč ze srovnatelných 12,8 milionu.

Firmu Bestsport vlastní Občanské sdružení Zelený ostrov. Ten pak ovládají sportovní svazy – akcionáři Sazky. Mezi členy prozatímního věřitelského výboru Bestsportu je i Sazka. Ve výboru zasednou i společnosti A & CE Auditoři a znalci Praha, KKCG Structured Finance, NLB Factoring a The Bank of New York Mellon. Firmy ovládané PPF miliardáře Petra Kellnera a KKCG miliardáře Karla Komárka stejně jako The Bank of New York Mellon zasedají také ve věřitelském výboru Sazky. Insolvenční správkyně společnosti Bestsport Daniela Urbanová uznala 62 pohledávek za 18,55 miliardy Kč.

Společnost Bestsport postavila vysočanskou O2 arenu. Od Sazky na ni pak dostával peníze prostřednictvím Občanského sdružení Zelený ostrov. Všechny tři firmy jsou spolu navzájem propojeny spletí smluv. Navzájem vůči sobě evidují závazky i pohledávky.

Sazka
Zdroj: ČT24