Summit EU potvrdil Draghiho v čele ECB

Brusel - V čele Evropské centrální banky (ECB) stane Ital Mario Draghi, jak dnes v Bruselu rozhodli představitelé summitu Evropské unie. Informaci o jeho jmenování oznámil na sociální síti Twitter unijní prezident Herman Van Rompuy. Ředitel Italské centrální banky Draghi oficiálně nastoupí do ECB 1. listopadu, a nahradí tak Francouze Jeana-Clauda Tricheta.

V posledních měsících byl dosavadní šéf italské národní banky Banca d'Italia favoritem na zisk jednoho z nejdůležitějších postů v eurozóně. Přitom ještě v uplynulých letech byl za Trichetova nástupce považován šéf německé Bundesbank Axel Weber. Němec však po několika kontroverzních výrocích rezignoval a na veřejnosti se již od té doby příliš neobjevuje.

Místo v pětičlenném řídicím výboru banky navíc bude muset opustit další Ital Lorenzo Bini Smaghi, a to právě proto, aby mohl být Draghi šéfem ECB. Na jeho místo nastoupí francouzský kandidát, jehož jméno zatím není známé. Bini Smaghi by mohl Draghiho vystřídat v čele italské národní banky.

Podle dnešního vydání francouzského deníku Les Echos by Draghi nemusel v čele ECB vydržet příliš dlouho. Údajně má vedlejší úmysly stát se budoucím italským premiérem, kterým nyní je kontroverzní Silvio Berlusconi. Draghiho k podobným úvahám podle Les Echos vede špatný hospodářský i politický stav Itálie, sám je přitom považován za velmi důvěryhodného.

Lorenzo Bini Smaghi
Zdroj: ISIFA/EPA/GUIDO MONTANI