Pařížský aerosalon přinesl Airbusu další rekordní zakázku

Le Bourget - Evropský výrobce Airbus podepsal s malajsijskou společností AirAsia rekordní zakázku na 200 letadel A320neo s opcí na koupi stovky dalších. Největší asijský nízkonákladový přepravce si objednal modernizovaná úsporná letadla za 18,2 miliardy dolarů (zhruba 311 miliard korun), a stal se tak největším zákazníkem Airbusu mezi leteckými společnostmi.

AirAsia předložila nabídku, která je vrcholem letošního mezinárodního aerosalonu na letišti Le Bourget u Paříže. Zastínila středeční, tehdy rekordní objednávku 180 menších letadel Airbusu od indické nízkonákladové společnosti IndiGo za zhruba 16 miliard dolarů. Obchodní část prestižní letecké přehlídky potvrdila prudké oživení poptávky po letecké dopravě v Asii a úspěch menších úsporných letounů, které těží z nynějších vysokých cen pohonných hmot.

Mezi leteckými společnostmi je zakázka AirAsia třetí nejvyšší podle hodnoty. Zastiňují ji jen objednávky arabských Qatar Airwys a Emirates na velká a drahá širokotrupá letadla.

Airbus na aerosalonu boduje (zdroj: ČT24)

Od Airbusu si dnes ještě objednal letadla A320neo další indický přepravce GoAir v počtu 72 kusů. Airbus nabízí modernizovaný model od konce loňského roku a první letadla začne dodávat v roce 2015. Spolu s dnešními zakázkami prodala společnost už tisíc letadel tohoto modelu, který se stal hvězdou aerosalonu.

A320neo - hvězda aerosalonu

Typ A320neo je modernizovaná verze nejprodávanějšího letadla Airbus A320 se 150 místy. Proti svému předchůdci bude mít nový „tažný kůň“ Airbusu o 15 procent nižší spotřebu, což je pro letecké firmy velkým lákadlem v době vysokých cen paliv.

Konkurence se samozřejmě z přibývajících zakázek Airbusu příliš neraduje. Úspěch nové verze A320 vyvíjí tlak na amerického konkurenta Boeing. Ten nyní zvažuje, zda svůj nejprodávanější menší letoun 737 rychle zmodernizuje, nebo bude pracovat na zcela nové verzi a sledovat, jak ho mezitím budou v tomto segmentu opouštět zákazníci.

Airbus A320neo
Zdroj: Airbus/ISIFA/EPA