ČSSD by DPH po volebním vítězství měnila jen někde

Praha - V případě, že se sociální demokracii nepodaří zabránit vládnímu záměru sjednotit sazbu DPH na dvaceti procentech, bude po svém případném vítězství ve volbách diskutovat o možnostech jejího snížení u zboží s regulovanými cenami, kde by to mělo cenový efekt, a penechá většinu základního zboží a služeb s vyšší DPH. Záměr strany dnes přednesl úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj by se taková praxe dala aplikovat například u léků.

Až dosud se z tábora nejsilnější opoziční strany ozývalo, že změnu DPH ČSSD po vyhraných volbách zcela zruší. Ovšem dnes předseda sociálních demokratů zdůraznil, že by bylo jen velmi obtížné dosáhnout toho, aby se vrátily na původní úroveň ceny, u kterých bude DPH zvýšena. Sobotka vysvětlil, že by byl tento krok „jako celek v zásadě nevratný“.

Bohuslav Sobotka:

„Nelze si představit, že by bylo možné zpětně vrátit do 10 procent všechny položky, které teď zdraží Nečasova vláda. To má cenu jen u položek, které jsou regulovány.“

ČSSD hodlá před příštími parlamentními volbami voliče informovat, jakým způsobem by do jednotné sazby DPH zasáhla u sociálně citlivých položek. Sjednocení sazby DPH by podle výpočtů ČSSD zvýšilo celoroční míru inflace o 3,5 až čtyři procenta. Kromě snížení spotřeby domácností by to podle Sobotky také vedlo ke znehodnocení úspor občanů, s čímž vláda ve svých analýzách nepočítá.

Snížení DPH by ČSSD kompenzovala zvýšením jiných daní

„Samozřejmě to opětovné obnovení snížené sazby by muselo být kompenzováno zvýšením jiných daní, například podnikových,“ vysvětlil Sobotka. Pokud by ČSSD vyhrála volby, okamžitě by do nižší sazby DPH přeřadila léky. Šéf nejsilnější opoziční strany se odvolal na příklad Slovenska, kde mělo snížení DPH u léků za levicové vlády Roberta Fica cenový efekt.

Kromě léků by ČSSD snížila DPH ještě u vodného, tepla, veřejné dopravy a několika málo dalších služeb. Ve vyšší DPH už naopak kromě jídla a bytů natrvalo zůstanou také dětské sedačky, lyžařské vleky, vstupenky na koncerty nebo knihy. Sociální demokracie v čele se Sobotkou se bojí, že by si podnikatelé nechali sníženou daň pro sebe: „Pokud vláda jednou provede tento krok a zdraží nové bydlení takovým drastickým způsobem, tak už to zpětně vrátit nelze.“

Jenže zrovna u bydlení to podle odborníků neplatí. „Kupní cena bytu je striktně vyčíslená - jak částka bez DPH, tak vlastní DPH. To znamená, že pokud by došlo ke snížení DPH zpět, tak by se to v cenách bytů projevilo,“ říká šéf Asociace hypotečních makléřů Milan Roček.

Sjednocenou sazbu DPH hodlají ekonomičtí ministři kvůli důchodové reformě prosadit co nejdříve, možná už v posledním čtvrtletí letošního roku. V současnosti je snížená sazba DPH deset procent a základní 20 procent. Snížená sazba se nyní vedle potravin vztahuje například na léky, ubytovací služby, vodu, knihy, hromadnou dopravu, kulturu a sociální péči. Jednotná dvacetiprocentní sazba by se podle záměru vlády neměla týkat jen vyjmenovaných potravin, mezi které patří mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa a potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu. U nich by DPH zůstala na deseti procentech.

Podle šéfa ČSSD vláda špatně spočítala dopad sjednocení sazby DPH do rozpočtových příjmů. Počítá totiž s tím, že obyvatelstvo nezmění své chování a že bude nakupovat stejně jako před reformou. Ovšem změna podle sociálních demokratů nabourá stabilitu veřejných rozpočtů. Sobotka očekává propad rozpočtových příjmů o 15 až 25 miliard.

Ovšem ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s názorem a argumenty sociálních demokratů nesouhlasí: „Nepočítali jsme ani tak se snížením spotřeby, protože se to týká komodit, kde nevěřím v nižší spotřebu.“ Odhad vyššího výběru daně je podle něj konzervativní a on sám se domnívá, že bude ještě o něco vyšší: „Osobně se domnívám, že to bude trochu víc, ale pro naprostou jistotu, že bilance bude vyrovnaná, počítáme radši s nižším číslem, nikoli však v důsledku nižší spotřeby.“

  • Bohuslav Sobotka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2371/237006.jpg
  • Pilulky zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/114/11315.jpg