V říjnu se zřejmě zvýší důchody i daňové odpočty na děti

Praha – Důchody by se měly mimořádně valorizovat už letos v říjnu. V Otázkách Václava Moravce to uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Právě v říjnu by se totiž měla většina položek převést do 20% sazby DPH, čímž se zvýší životní minimum. Důchod by se měl zvýšit v průměru zhruba o 300 korun měsíčně. Současně s valorizací penzí se mají zvýšit i daňové odpočty na děti a mohly by se snížit i vedlejší náklady práce.

Pokud by se zvýšení DPH promítlo do inflace stoprocentně, tak by podle Drábka vzrostla inflace o 5,6 procenta. Ministerstvo ale spíše počítá se zvýšením inflace o 2,6 procenta. Plánované vládní kroky tak mají snížit dopad penzijní reformy na penzisty a rodiny s dětmi. Ve snížené sazbě mají zůstat jen některé potraviny, což prosadily Věci veřejné.

Stínový ministr práce Zdeněk Škromach (ČSSD) ale vládu kritizoval za to, že spojila důchodovou reformu se zvýšením sazby DPH. „Protože z toho vyplývá, že ji vlastně zaplatí důchodci, rodiny s dětmi a zdravotně postižení,“ dodal Škromach. Sociální demokraté prý budou ve sněmovně prosazovat ponechání co nejvyššího počtu položek ve snížené sazbě a všechny takové návrhy podpoří. Pokud ale nakonec vyhodnotí dopady daňových změn na obyvatele jako příliš vysoké, předlohu jako celek nepodpoří.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Spojení důchodové reformy a zvyšování DPH kritizoval i rozpočtový expert Věcí veřejných Michal Babák. Nečasův kabinet prý musí lidem vysvětlit, proč je nutné daň zvyšovat, jinak je prý reforma mrtvá a Věci veřejné ji nepodpoří. Podle Babáka je potřeba veřejnosti vysvětlit zejména to, proč je nutné zvyšovat dolní sazbu DPH kvůli zřizování komerčního pilíře penzijního systému. Babákova slova ale později mírnila šéfka parlamentního klubu VV Kristýna Kočí, také ona si sice myslí, že by měla vláda zvýšení DPH lidem lépe vysvětlit, zdůraznila ale, že dojednaná dohoda o penzijní reformě platí. Také předseda strany Radek John pro server Týden.cz uvedl, že dohoda není mrtvá.

V příštím roce má probíhat licencování penzijních společností

Drábek také v Otázkách nastínil časový harmonogram, podle kterého by chtěla vláda penzijní reformu prosadit. Paragrafované znění reformy by mělo být hotové do poloviny roku. Po parlamentních prázdninách by měli o reformě hlasovat poslanci a senátoři tak, aby na přelomu roku 2011 a 2012 už byly potřebné zákony v platnosti. Drábek také ujistil, že bude i nadále probíhat diskuze jak s opozicí, tak s odbornou veřejností.

Podle plánů Jaromíra Drábka by už v roce 2012 mělo probíhat licencování penzijních společností. V tomto roce se má také veřejnost poprvé rozhodovat, zda se zapojí do dobrovolného spořicího pilíře. Stínový ministr práce Zdeněk Škromach ovšem poukazuje na to, že vláda o reformě diskutovala málo a vlastně ji představila jako hotovou věc. Lidé tak prý stále nevědí, co bude platit.

Podle Nečase už není čas otálet

Špičky vládní koalice ve středu potvrdily zvýšení daně z přidané hodnoty u většiny položek, které se dosud nacházejí ve snížené sazbě. Vyšší DPH má pomoci rozjezdu připravované důchodové reformy, která počítá mimo jiné s dobrovolným spořením občanů u penzijních fondů. Koalice plánuje také reformu zdravotnictví i sociálního systému a další podle ní nutné změny. Podle premiéra Nečase už prý není možné otálet, současný systém prý není udržitelný a ohrožuje výplatu budoucích důchodů.

Včera ovšem proti záměrům vlády protestovalo v Praze několik stovek lidí. Řečníci označili záměry vlády za nespravedlivé a asociální a plánované reformy podle organizátorů demonstrace z iniciativy ProAlt zhorší životní úroveň většiny obyvatel. Akci podpořili sociální demokraté, přišli například bývalý evropský komisař a expremiér Vladimír Špidla nebo nynější šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, vystoupili také odboroví předáci.

Důchodová reforma počítá se zavedením tzv. druhého pilíře financování důchodů. Peníze tak nepůjdou jen z průběžného systému, ale z vlastního spoření a z vlastních fondů. Spoření v penzijních fondech bude dobrovolné, vstoupit do něj bude moci do konce roku 2012 kdokoliv, později už pouze lidé mladší 35 let. Pokud člověk během spoření zemře, stát mu peníze nevezme. Penzijní fondy budou nabízet čtyři typy spoření.