Kdo podkopne reformu penzí - ČSSD, KSČM nebo snad VV?

Praha - Zhroutí se penzijní reforma jako domeček z karet? Podle vyjádření středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha nebude sociální demokracie po vyhraných volbách váhat se znárodněním soukromých penzijních fondů. Podpořit by je přitom mohli i komunisté. Navíc se otřásá i podpora reformy ve vládní koalici. Podle dnešního Práva o ní chtějí ještě jednat třeba Věci veřejné. Do návrhu chtějí prosadit například zdanění hazardu. Premiér Petr Nečas (ODS) v reakci na to informoval, že K9, kde se scházejí lídři kolice, se k reformě penzí vrátí na své čtvrteční schůzi.

Hledání shody nad penzijní reformou bude složité. Podle předsedy sněmovního rozpočtového výboru Pavla Suchánka (ODS), který byl hostem Událostí, komentářů, vláda nepočítá s tím, že by se podařilo s opozicí na reformě dohodnout. Reforma je prý nesmírně složitým návrhem, což nalezení konsenzu ztěžuje.

Jasno kolem reformy přitom není ani v samotné koalici. I když ještě před necelým týdnem lídři vládních stran avizovali, že je vše dohodnuto a Pandořina skříňka případných změn v reformě se otevírat nebude, dnes je vše jinak. Věci veřejné chtějí otázku reformy znovu otevřít. „Cítím, že v klubu důchodová reforma stále není vydiskutovaná. Ani není přijato závazné usnesení, které by ji jednoznačně schválilo. Vnímám to tak, že naši vyjednavači mají oprávnění dál jednat,“ řekl Právu poslanec Stanislav Huml (VV).

VV chtějí do důchodové reformy přilít zdanění hazardu

Věci veřejné chtějí prostřednictvím důchodové reformy prosadit svůj předvolební slib, kterým je zdanění hazardu. Právě to by mělo být součástí dalších jednání.

„Jak máme vysvětlovat, že úlevy hazardu jedou dál, zatímco díky legislativní nouzi jsme přijali reformy za měsíc? Už se sáhlo na stavební spoření, sociální dávky, DPH. A hazard se tu směje,“ prohlásil poslanec Josef Novotný (VV). Zdanění hazardu označil za stěžejní záležitost spolupráce své strany s koalicí a za dobrý signál pro veřejnost.

Nečas: Bez vyšší DPH to nepůjde

Penzijní reformu dnes v rozhovoru pro iDnes.cz bránil premiér Petr Nečas. DPH se podle něj zvýšit musí. Spoléhat jen na příjmy z privatizace ČEZu, které jsou často zmiňovány jako možný zdroj příjmů pro reformu, není podle premiéra možné.

„Spoléhat jen na privatizační příjmy a dividendy ČEZu při udržení dlouhodobé stability systému v průběhu desítek let je nemyslitelné a navíc komplikované z hlediska pravidel EU,“ zdůraznil premiér.

Ani KSČM by se nebránila znárodnění fondů

Nedostatečnou diskusi vyčítá koalici také opozice. Znárodnění soukromých penzijních fondů, o kterém hovoří ČSSD, by se v budoucnu nebránili ani komunisté. „Já se domnívám, že pokud se koalice nedohodne s opozicí, tak se nesmí divit, že se opozice brání,“ prohlásil poslanec KSČM Jiří Dolejš. Komunisté současný návrh reformy považují podle jeho slov za „kšeft pro penzijní fondy“.

Koaliční návrh reformy počítá, že sjednocením daně z přidané hodnoty na 20 procentech zalepí díru, která kvůli důchodové reformě i vinou stárnutí populace vznikne v průběžném systému financování penzí. Zvýšení daně ale prodraží zejména potraviny, léky, sociální péči, knihy nebo vstupenky na kulturní akce, právě ty totiž nyní spadají do nižší – desetiprocentní – sazby. Koalice připouští jen několik málo výjimek, na které by se měla i nadále vztahovat snížená sazba daně. Má jít o mléko, brambory, chléb, ryby, zeleninu, dětskou mléčnou výživu a potraviny pro diabetiky nebo pro bezlepkovou dietu.

Jedná se o reformě, nebo ne?

„Od té doby, co má pravicová vláda 118 mandátů, tak se v podstatě s opozicí nebaví o ničem,“ tvrdí Dolejš.

„Já si myslím, že se s opozicí diskutuje - ne přímo, ale jejich názory známe z médií, z jednání ve sněmovně, v rozpočtovém výboru a tak dál. Kuloárové diskuse ve sněmovně probíhají pořád ke každému velkému problému,“ oponuje Suchánek.

highres
Zdroj: ČT24