Daňová reforma sníží zdanění fyzických osob

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že pokud bude jeho daňová reforma schválena, mírně se sníží celkově daň z příjmu fyzických osob. Daň z příjmu právnických osob by však zůstala nezměněna. Kalousek to uvedl na dnešním setkání s manažery, které organizuje týdeník Euro. Daňovou reformu chce ministr představit v pátek 18. března.

Výrazné snížení daní si Česko dovolit nemůže

Ministr financí Miroslav Kalousek:

„Celkově nechceme daně zvyšovat, ale nemůžeme si dovolit ani je výrazně snížit.“

Zdanění fyzických osob přitom klesne především úpravami u zdanění osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), tedy podnikajících na živnostenský list. „Není tedy pravda, že živnostníkům chceme situaci ztížit,“ dodal.

Cílem daňové reformy je systém především zjednodušit, zprůhlednit a zajistit rovné podmínky pro všechny. Podle dřívějších informací by měla daňová reforma platit od roku 2013. Ministerstvo financí v rámci reformy chystá například zrušení valné většiny daňových výjimek, zdanění loterijních firem a zavedení loterijní daně.

Vyšší daň pro právnické osoby vykompenzuje nižší DPH

Současně platí právnické osoby daň z příjmu ve výši 19 procent. Vládní koalice přitom podle Kalouska zvažuje zvýšení této daně na 20 procent jako kompenzaci za případné sjednocení daně z přidané hodnoty na méně než 20 procentech. V takovém případě by byl ale plánovaný koncept daňové reformy narušen, upozornil ministr.

Kalousek dále mluvil o rušení dvojího zdanění. Prý nehodlá navrhovat zrušení zdanění dividend, ale využije jiných způsobů. Současná praxe funguje tak, že firma nejdříve zdaní svůj zisk 19 procenty, a její akcionáři pak z téhož zisku státu odvedou 15 procent při výplatě dividendy. Podle informací z tisku je jednou z variant, že si stát daň z dividend ponechá, ale uleví přímo firmám. To by současnou daň ve výši 31,15 procenta snížilo na 20 procent.