Kuba pomáhá ekonomice, peso je nově za rovný dolar

Havana – Kuba poprvé za posledních šest let pohnula kurzem vlastní měny. Kurz konvertibilního pesa uměle snížila o osm procent, nyní tak odpovídá přesně jednomu americkému dolaru. Kuba doufá, že opatření pomůže exportu a naláká do země více turistů. Pro Kubánce, kteří nemají příbuzné v zahraničí, se ale moc nezmění. Kurz běžného pesa, kterým platí, zůstane beze změny.

Kurz konvertibilního pesa, tedy měny, kterou používají hlavně turisté a zahraniční firmy podnikající na karibském ostrově, zůstával od roku 2005 na 1,08 dolaru za peso. Nyní bude jedna ku jedné. Banka uvedla, že ke změně kurzu ji přiměly škody po řádění hurikánů, zahraniční ekonomická krize a nestabilita na měnových trzích. Dalším důvodem bylo uvolnění restrikcí na účty u kubánských bank z roku 2008.

Kuba se nyní pozvolna dostává z vážné krize likvidity, která začala v roce 2008 a země kvůli ní zmrazila stovky milionů dolarů na účtech zahraničních společností u kubánských bank. Většinu peněz již Kuba uvolnila nebo uzavřela platební dohody, avšak zmrazení účtů poškodilo důvěru v konvertibilní peso a státní banky.

Kubánské peso je za dolar (zdroj: ČT24)

Změnu kurzu přivítali turisté a Kubánci, kteří zasílají domů peníze vydělané v zahraničí. Firmy, které dělají obchody s Kubou, si již delší dobu stěžují, že konvertibilní peso je nadhodnocené. Pro běžné Kubánce a změna kurzu konvertibilní měny prakticky nic neznamená. „Stát by musel zřídit jednu měnu namísto dvou, protože teprve to by zlepšilo podmínky pracujících. Anebo by měl nastavit kurz měny tak, aby byl pro pracující výhodný,“ míní člen státní bezpečnostní služby Jorge Kuri.

Konvertibilní ani běžné peso se neobchodují na mezinárodních trzích. Pokud chce kubánská vláda koupit zboží z dovozu, musí za ně zaplatit v dolarech, eurech nebo jiné tvrdé měně. Úprava kurzu zdraží dovoz, vláda však podle svých slov doufá, že se jí podaří zmírnit tento negativní efekt zvýšením produktivity domácí ekonomiky.