Česko zažívá invazi tzv. growshopů

Praha - V České republice se během posledních let vyrojilo několik desítek obchodů s potřebami pro pěstování rostlin pod umělým osvětlením, takzvaných growshopů. Nová branže maloobchodu má v Česku obrat pravděpodobně ve stovkách milionů korun. Tyto obchody jsou často doplňovány headshopem, kde přímo nabízí kuřácké potřeby, vaporizéry, textil a podobně.

„Ze začátku jsme měli klienty ze strany architektů, majitelů restaurací, protože si chtěli pěstovat bylinky. Ale nejvíc bylo biopěstitelů a kvůli nim pak došlo k rozšíření sortimentu i na headshop,“ říká Martina Sádková z firmy Growman Plains.

Mezi zákazníky převažují nadšenci

Ekonomika + (zdroj: ČT24)

Podle Petra Pakandla z Growmanie jsou mezi zákazníky zastoupeni především hobbypěstitelé a hobbyzahradníci. „Velice minoritní část, řekl bych tak pět procent obratu, jsou firmy a právnické osoby,“ dodává. Zavítá k nim i několik institucí, které se zabývají například vývojem v rostlinné výrobě, mezi nimi Botanický ústav Akademie věd.

Majitelé growshopů v posledních dvou letech zaznamenávají vzestup zájmu o tzv. pěstební stany, do kterých si lidé rostliny umisťují. „Takovou záležitost si můžete postavit i normálně v bytě. Světlo záleží na druhu rostliny, energeticky to může být náročné od nějakých 70 wattů až po 600 nebo 1 000 wattů,“ dodává Pakandl.

Obchody, které prodávají vše, co je třeba k pěstování rostlin pod umělým osvětlením, se dnes dají najít prakticky všude. V každém krajském městě je minimálně jeden a ani menší města nezůstávají pozadu. „Co se týká dnešní situace v Čechách, tak myslím, že tento obor zažívá velký rozvoj nebo rozmach,“ uzavírá Pakandl.