Sobotka: Po volbách vrátíme sníženou sazbu DPH

Praha – Pokud sociální demokracie vyhraje příští volby do Poslanecké sněmovny, pravděpodobně obnoví sníženou sazbu daně z přidané hodnoty, kterou chce současná vláda zrušit, aby získala peníze na důchodovou reformu. Řekl to dnes novopečený předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v reakci na vystoupení premiéra Petra Nečase na Žofínském fóru. Pokud by ale začal platit koncept důchodové reformy v podobě, v níž ho navrhuje současný kabinet, dělala by v něm případná budoucí levicová vláda pouze parametrické změny.

„Nesouhlasím s filozofií jedné sazby daně z přidané hodnoty, která nefunguje nikde v Evropě. Pouze v Dánsku je jedna sazba, ale tam má celá řada položek možnost nulového zdanění,“ uvedl Sobotka. „Pokud by sociální demokracie zvítězila v příštích volbách, tak velmi vážně uvažujeme, že by obnovila sníženou sazbu DPH a přesunula do ní některé sociálně citlivé položky,“ dodal.

Postupným sjednocením sazeb DPH na 17,5 procentech do roku 2013 chce vláda získat peníze na provedení důchodové reformy. Ta je podle Nečase klíčovým prvkem v celé reformě veřejných financí. Ne dnešním Žofínském fóru zároveň předseda vlády zdůraznil, že součástí reformy je pokračování ve změnách parametrů průběžného pilíře, například zrušení možnosti vlády libovolně a populisticky valorizovat důchody. Druhou základní etapou je zavedení individuálního spoření do důchodových fondů, připomněl. „Je to důležitý krok i z onoho psychologicko-politicko-ekonomického pohledu,“ řekl Nečas.

Znárodňování penzijních fondů se nechystá

Právě v možnosti individuálního spoření občanů na důchod v soukromých fondech se opozice nejvíc rozchází s vládou. Vládní důchodovou reformu by ale ČSSD, pokud by se dostala k moci, nejspíš nezrušila. „Ve druhém pilíři si vyhrazujeme právo parametrických změn, pokud ho vláda vytvoří bez naší účasti,“ uvedl Sobotka.

Zároveň šéf ČSSD mírnil nedávná slova středočeského hejtmana Davida Ratha. Ten začátkem března prohlásil, že pokud se ČSSD po volbách dostane k moci, úspory v penzijních fondech znárodní. „Pokud jde o znárodňování ve druhém pilíři, myslím si, že pojmově ani existovat nemůže, protože ten druhý pilíř bude poměrně čerstvý, bude tam soustředěn minimální objem finančních prostředků a jejich znárodňování by z makroekonomického hlediska nedávalo vůbec žádný smysl,“ zdůraznil Sobotka.

Připravované reformy nemají jen odpůrce z řad sociálních demokratů. Nelíbí se i odborářům. Ti proto zasedli ke společnému stolu a začali jednat o tom, jestli půjdou do stávky. Na jednání se ale shodli, že proti reformám přichystají zatím jen mediální kampaň.