Kolínská automobilka vyrobila méně, ale vydělala stejně

Praha – Kolínská automobilka TPCA loni vydělala 1,4 miliardy korun, tedy zhruba stejně jako rok předtím. Tržby jí klesly o 14 procent na 44 miliard korun. Může za to pokles výroby. Firma totiž v minulém roce vyrobila 295 712 aut, což bylo meziročně o 11 procent méně.

„Podařilo se nám udržet dobré finanční výsledky, přestože počet vyrobených vozů klesl o 11 procent. Meziroční snížení objemu výroby je důsledkem velkých výkyvů v poptávce v uplynulých dvou letech, které byly způsobeny zejména šrotovným,“ uvedl prezident společnosti Satoši Tačihara. Podle něho by se automobilka měla k růstu výroby vrátit v příštím roce.

V roce 2009 automobilka, která je společným podnikem japonské Toyoty a francouzského koncernu PSA Peugeot Citroen, vyrobila 332 489 vozů. Malé městské vozy Toyota Aygo, Citroën C1 a Peugeot 107 z Kolína se loni nejlépe prodávaly ve Francii, Itálii, Německu, Velké Británii a Nizozemsku. V těchto zemích skončilo 81 procent produkce.

Kolínská automobilka vyrobila méně, ale vydělala stejně (zdroj: ČT24)

Satoši Tačihara, prezident TPCA:

„Vyrábíme pořád dál, nicméně musím přiznat, že v Japonsku máme některé subdodavatele, takže na Japonsku jistým způsobem závislí jsme. A pokud by tam potíže s výrobou trvaly dlouho, tak pak se dostáváme do oblasti rizika.“

Prodeje kolínské automobilky podle jejího vedení letos příliš neporostou. Lepší by mohla situace být až příští rok. Už letos chce ale TPCA přijmout zhruba stovku nových zaměstnanců. Problémy, které má japonská Toyota kvůli katastrofě v Japonsku, se kolínského podniku zatím netýkají.