MMF: Středoevropská ekonomika zrychlí na 5,3 procenta

Sao Paulo - Mezinárodní měnový fond (MMF) předpovídá v letošním roce slušný růst oblasti střední a východní Evropy, kde zvýšil svůj odhad na 5,3 procenta. Fond současně snížil odhad růstu globální ekonomiky na letošní rok na 4,3 procenta. Zdůvodnil to hlavně vyšším rizikem, které dosavadní proces oživení světové ekonomiky provází, a také nerovnoměrným růstem v jednotlivých částech světa. Ve vyspělých zemích tempo růstu zůstává podle měnového fondu relativně slabé. V předchozím výhledu z letošního dubna fond předpokládal, že ekonomika poroste o 4,4 procenta.

Oblast střední a východní Evropy by ale měla růst výrazně rychleji než světový průměr. To jsou optimistické vyhlídky, protože ještě před dvěma měsíci fond předpovídal této oblasti růst pouze o 3,6 procenta. Naopak příští rok bude horší, než se fond dříve domníval. V dubnu očekával, že tempo růstu zrychlí na čtyři procenta, teď naopak předpovídá, že zpomalí na 3,2 procenta.

MMF

„Aktivita přechodně zpomaluje a znovu se zvýšila rizika. Vzhledem k tomu, jak hluboká byla recese, je růst v řadě vyspělých zemí pořád slabý.“

Pomaleji proti původním předpokladům porostou zřejmě Spojené státy, kterým fond snížil odhad letošního růstu na 2,5 procenta. USA předpověděl pro příští rok slabší zrychlení na 2,7 procenta proti dubnovému odhadu 2,9 procenta. Hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard uvedl, že riziko propadu největší světové ekonomiky do nové recese je malé, upozornil však, že růst bude příliš slabý na to, aby mohl výrazněji snížit míru nezaměstnanosti z nynějších 9,1 procenta.

MMF čeká letos i rychlejší růst eurozóny

Naopak pro eurozónu MMF svůj odhad pro letošní rok zvýšil na 2,0 procenta z dubnových 1,6 procenta, příští rok však čeká zpomalení na 1,7 procenta. Je to odraz výrazného zvýšení předpokladu pro Německo na 3,2 procenta ze 2,5 procenta a očekávaného zpomalení na dvě procenta v roce 2012.

Představitelé fondu upozornili Washington a eurozónu na rizika, pokud dostatečně rychle nepřijmou klíčová rozhodnutí, která by vyřešila jejich problémy. V USA jde o řešení obřích rozpočtových deficitů ve spojitosti s nynějším politickým bojem o zvýšení limitu státního dluhu, v Evropě zase o dohodu zemí eurozóny na dalším osudu předluženého Řecka. Pokud nebudou tyto problémy rychle řešeny, mohlo by to podle fondu mít na jiné ekonomiky i na celý svět těžké dopady.

Japonsko si po nedávném zemětřesení povede mnohem hůř, i když na to už fond upozornil před časem. Japonská ekonomika tak letos patrně klesne asi o 0,7 procenta, zatímco před katastrofou tam fond počítal s růstem zhruba o 1,6 procenta.

Odhady pro velké rozvojové ekonomiky zůstaly vesměs stabilní. Pro Čínu letos čeká fond expanzi 9,6 procenta, pro Brazílii se však odhad snížil na 4,1 z předchozích 4,5 procenta.

Na znamení smutku za Richarda Holbrookea vlála před americkým velvyslanectvím v Bosně vlajka na půl žerdi
Zdroj: Amel Emric/ČTK/AP