Dopravním odborům vadí zvyšování daní, připravují stávku

Praha - Koalice dopravních odborových svazů přemýšlí nad protestními akcemi, které by mohly vyústit v případnou stávku. Odborářům je proti srsti plánované zvyšování DPH v rámci důchodové a sociální reformy, danění zaměstnaneckých benefitů a reforma zdravotnictví. Protestní stávku plánují i odboráři z Odborového sdružení železničářů (OSŽ). Podle předsedy OSŽ Jaroslava Pejši by se mohla uskutečnit po programové konferenci sdružení, která je naplánovaná na 17. května.

„Zrušení benefitů je u pana ministra financí Kalouska osobní záležitost,“ uvedl prezident Federace strojvůdců Jindřich Hlas. Odbory mu návrh už dvakrát shodily ze stolu. Podle něj Kalousek v minulosti slíbil, že otázky danění benefitů s odbory projedná, nicméně tak zatím neučinil.

Výše uvedené legislativní změny by podle Koalice dopravních odborových svazů razantně poškodily většinu občanů a zhoršily životní podmínky zaměstnanců, rodin s dětmi, důchodců a invalidních občanů. K nejhoršímu snížení životní úrovně by podle odborářů změny přinesly obyvatelům se středními a nižšími příjmy. Možnost svolání generální stávky kvůli danění zaměstnaneckých benefitů připustil již dříve i předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek.

Od roku 2013 chystá ministerstvo financí v rámci reformy daní zrušit koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent a nahradit jej novou sazbou daně, která by se počítala z hrubé mzdy. Resort rovněž plánuje zrušit většinu daňových výjimek. Zároveň počítá se zavedením zaměstnaneckého paušálu 3000 korun ročně, který by měl zohledňovat výdaje například na dopravu do práce nebo ošacení a nahradit daňové zvýhodnění právě režijních jízdenek či stravenek.