Suma sumárum v ČT poradí jak na peníze

Praha – Víc než 700 tisíc nových exekucí za minulý rok nebo rostoucí počet osobních bankrotů jsou podle odborníků fakta, která svědčí o tom, že Češi toho o penězích stále moc nevědí. I proto Česká televize nabídne od 14. dubna nový pořad Suma sumárum aneb kde jsou mé peníze. Vídat ho můžete každý čtvrtek večer na ČT1 a následující diskusi také na ČT24.

„Ačkoli se dnes nedá projít městem, aniž by člověk nepoužil peníze, protože dnešní život je bez peněz nemyslitelný, tak jsou tabuizovaným tématem,“ podotýká Tomáš Sedláček, známý makroekonom a člen Národní ekonomické rady vlády, který v novém pořadu sám vystupuje po boku dalších významných odborníků z finančního světa.

Právě ono tabu ohledně peněz je tím, co se pořad Suma sumárum bude snažit změnit. Formou příběhů obyčejných lidí vyzradí třeba to, o čem bankéři radši mlčí, když svým klientům něco nabízejí. Rady to přitom budou čistě praktické, a to především z problematiky nejrůznějších druhů úvěrů – půjček, hypoték nebo leasingu.

„Finanční gramotnost, ačkoli to tak vypadá, ale není jenom o úvěrování,“ podotýká dramaturg pořadu Michal Kebort. „Během úvodních třinácti dílů bychom si tak měli říct i něco o úsporách a měli bychom se bavit o investicích, například o důchodovém zajištění, což je teď určitě aktuální téma,“ dodává.

Diváci ČT1 uvidí Suma sumárum už příští čtvrtek od devíti hodin večer. Od půl desáté pak dané téma převezme ČT24, kde budou ve studiu diskutovat odborníci. Ti budou zároveň odpovídat na dotazy diváků, které můžete už od zítřka posílat na email dotazy@sumasumarum.cz nebo prostřednictvím webu www.sumasumarum.cz.