Královská svatba vyhnala ceny londýnských hotelů do nehorázných výšin

Londýn - Londýnské hotely finišují s přípravou britské královské svatby. Upravují nejen interiéry, ale i ceníky. Podle odhadů totiž jejich služeb využije až 600 tisíc turistů. Ceny nasazují luxusní hotely, ale i obvykle levné hostely a stanové kempy. Šestidenní pobyt v době královské svatby v prvotřídním londýnském hotelu může vyjít až na 280 tisíc liber. Za tutéž cenu pořídíte třeba luxusní dovolenou v Karibiku nebo zbrusu nové auto.

Londýnské hotely se předhánějí s pestrostí a lukrativností nabídky. Ze svatebního koláče se snaží ukousnout co největší díl. „Je to rozkošné roční období, je to půvabná příležitost, přijet sem,“ říká o královské svatbě ambasador hotelu Mandarin Oriental Hyde Park Michael Bentley a dodává, že tato událost rozhodně povzbudí byznys.

Hotel Mandarin Oriental Hyde Park patří k nejdražším v britské metropoli. Za 10 tisíc liber (zhruba 280 tisíc korun) si tu boháči budou moci dopřát šest dní vskutku královského zacházení. A protože leží na trase svatebního průvodu, slibuje svým hostům i několikaminutových výhled na čerstvé novomanžele. Nabídka cílí na konkrétní typ hostů. „Je to už tradice, že Američané vyhledávají přesně tento typ událostí, jsme velmi potěšeni jejich odezvou na naši nabídku,“ upozornil Bentley.

Ten, kdo chce být co možná nejblíže svatebnímu dění, zvolí hotel Rubens at the Palace, i když má narozdíl od Mandarin Oriental Hyde Park jen čtyři hvězdičky. Zato ale stojí přímo naproti královským stájím u Buckinghamského paláce. Hosté se tu mohou zabydlet v královském křídle, kde jsou pokoje pojmenované po předchozích panovnících. „U nás v hotelu budou mít hosté dojem, že jsou ve velký den přímo v centru dění, jako by byli mezi pozvanými hosty,“ uvedl generální ředitel hotelu Rubens at the Palace Malcolm Hendry.

Nenároční mohou do obřího stanového městečka

Londýn ale na královskou svatbu připravil i variantu pro nenáročné nebo pro ty, kteří mají hluboko do kapsy. V jednom z největších londýnských parků Clapham Common vyrostl kemp. „Postavili jsme stanové městečko jako alternativu k předraženým hotelům. Je tu místo na 2 tisíce stanů, takže zhruba 5 tisíc lidí najde střechu nad hlavou. Chybět nebude ani kulturní a sportovní vyžití,“ popsal jeden z organizátorů Conor Nolan.

I když přenocování ve stanu vyjde mnohem levněji než luxusní hotel, i tak jsou ceny vyšroubované na srovnatelnou úroveň, za jakou se dá v normálních dobách mimo lukrativní čas královské svatby pořídit přenocování v levném hotelu v centru Londýna. Za tři noci ve stanovém městečku zaplatí zvědaví turisté 75 liber, tedy přes dva tisíce korun.

Organizátoři se i přes vyšší cenu nebojí o obsazenost. Turisté tu podle nich užijí skutečný večírek přímo v ulicích, ať už bude během svatby hezky, nebo bude pršet.