Dufek: Jednání odborů s vládou stávku neovlivní

Praha - Čtvrteční stávku již zřejmě nezastaví ani případná jednání odborů s vládou. To potvrdil ve včerejším pořadu Hyde Park jeden ze strůjců čtvrteční akce, šéf asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Tato jednání jsou ale nutná a podle Dufka by se měla vést za přítomnosti médií, respektive občanů České republiky v přímém přenosu. Zároveň považuje za zásadní chybu nedostatečnou připravenost celé akce nejen na internetových stránkách ČMKOS, kde chybí podrobný popis konkrétních požadavků odborů na vládu. Právě tato skutečnost je odborářům poslední dny vytýkána nejvíce.

Přestože po dnešní jednání vláda vyšla odborářům vstříc, zdá se být čtvrteční stávka v dopravě nevyhnutelná. Dufek nicméně oceňuje posun v postoji premiéra Nečase, který podle něj dnes vyslal jasný signál, že je ochoten jednat o změnách důchodové reformy. Nicméně toto vstřícné gesto přišlo prý příliš pozdě a čtvrteční stávku tak pravděpodobně nijak neovlivní. „Vlády v České republice začínají jednat vždy, když jsou pod tlakem,“ podotkl.

Veřejnost má sledovat jednání v přímém přenosu, navrhuje Dufek

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

„Starejme se o to, aby se tento stát o nás staral, a ne aby nám vytvářel neustále v životě problémy. To se dělo a my máme obavy, že se to bude dít dál. Proto jdeme do takto razantního kroku.“

Nutná jednání s vládou o reformách by pak Dufek rád viděl v přítomnosti televizních kamer, podobně jak tomu bývá u přímých přenosů z Poslanecké sněmovny. „Ať to není v uzavřených místnostech, abychom si nemuseli vysvětlovat, zda to, či ono řekl ten či onen,“ dodal odborář. Pokud by se tak jednání nevedla za zavřenými dveřmi, mohla by otázku snadněji posoudit veřejnost. Přesto si Dufek nedokáže časově představit, že by tato jednání měla mít na rozhodnutí odborů vliv.

Dufek podle svých slov nepřikládá důraz na skutečnost, zda se u vlády drží pravice, nebo levice. Zároveň upozorňuje, že již od počátku devadesátých let je společnost rozdělená podle politického spektra na dvě části a pracně prosazené reformy koaličních vlád často následující vláda zruší. To vede k neustálé politické nestabilitě. Dufek ale připomíná, že odbory nejsou proti reformám jako takovým. „Nikdy jsme neřekli, že jsme proti politickým reformám (…) Vláda by neměla zastavovat reformy, ale měla by změnit jejich dopad na občany,“ dodal.

Požadavky je nutné konkretizovat

„Musím upřímně přiznat, že i sám se ptám, proč nemáme naše požadavky konkrétně napsány na našich internetových stránkách. Věřte, že udělám vše proto, aby to tam bylo, a pokud bych měl prostor, dokázal bych vysvětlit v hlavních rysech, proč se tolik s vládou lišíme,“ uvedl Bohumír Dufek. Leták, který se objevil v souvislosti s chystanou stávkou, je podle Dufka vytvořen poněkud nešťastně a on sám by ho navrhl jiným způsobem. „Je nám vyčítáno, že jsme neřekli, co vlastně chceme. Jsem připraven odpovědět v hrubých rysech, co od vlády chceme, aby mohl nastat dialog,“ reagoval.

Požadavky odborů, jak je zformuloval Bohumír Dufek:

Včerejšek přinesl mimo jiné i nový termín „blokování papalášů“. Jak mu rozumí Bohumír Dufek? „Ve světě je běžné, že se určitým způsobem blokují silnice (…) V České republice se z toho dělá velká věda, když se někdo nedostane do práce (…) Je trapné stavět odbory do pozice, že zastavily na den chod ulic, do role těch největších lumpů a zlodějů,“ vysvětlil Dufek slovní spojení a zároveň dodal, že v jiných zemích musí občané vydržet i stávky mnohem déle trvající.