Stojí Řecko před bankrotem? Nejasnosti zůstávají

Atény – Otazníků nad dalším osudem řecké ekonomiky přibývá. K vyjasnění situace nepomohlo ani dnešní finančními trhy netrpělivě očekávané zasedání tamní vlády. Vyplynuly z něj jen obecné informace o tom, že Řecko bude nadále pokračovat v hlubších strukturálních reformách. Trhy tak dál spekulují o tom, že země odkázaná na mezinárodní finanční pomoc bude muset přistoupit k restrukturalizaci dluhů, tedy fakticky k vyhlášení státního bankrotu. Takovou možnost řecký premiér Jorgos Papandreu zatím odmítá.

Podle Papandrea řecká vláda o možnosti restrukturalizace dluhu neuvažuje. „Problém bude vyřešen do hloubky, ne restrukturalizací dluhu, ale restrukturalizací země,“ prohlásil řecký premiér. „Za jediný rok jsme dosáhli největších úspor v celé historii. Velké strukturální změny a fiskální reformy dovedou naši zemi k rozpočtové stabilitě a udržitelnosti a taky obnoví naši konkurenceschopnost,“ dodal.

O tom ale ekonomové silně pochybují. Přes veškeré úspory totiž loňský schodek řeckého rozpočtu přesáhl 10 procent HDP a slibovaný jednoprocentní deficit do roku 2015 je podle nich nereálný.

Řecko plánuje opatření v objemu 23 miliard eur pro roky 2012 až 2015. Tím chce snížit do roku 2015 rozpočtový deficit na jedno procento hrubého domácího produktu ze zhruba deseti procent v roce 2010. Vláda hodlá snížit své výdaje na 44 procenta HDP z 53 procent v roce 2009.

Jaroslav Brychta, analytik X-Trade Brokers:

„Jsem toho názoru, že restrukturalizace – v uvozovkách bankrot – je v současné situaci už jediné možné řešení, které je velice bolestivé, ale dlouhodobě jediné správné (…) Pokud by ten dluh bylo skutečně potřeba restrukturalizovat, tak budou v problémech i další státy a začal by vpodstatě dominový efekt.“

Papandreu neposkytl žádné detaily k tomu, jak chce vláda těchto cílů dosáhnout. „Plán bude dokončen v příštích týdnech a poté bude předložen parlamentu,“ uvedl. Detaily mají být známé až po Velikonocích. V rámci privatizace si však vláda chce podle něj udržet strategickou kontrolu ve strategických sektorech.

Analytici upozorňují právě na fakt, že premiér neposkytl žádné informace, které by uklidnily trhy. Ty spekulovaly, že dnešní zasedání vlády přinese přesné informace a vláda oznámí významné změny. „Projev premiéra nepřinesl nic jasného, nejistoty zůstávají,“ uvedl analytik banky Attica Theodore Krintas. „Trhu by se líbil konkrétní plán privatizací vztahujících se k roku 2011, to mělo být vysvětleno. Premiér nám řekl, že to bude upřesněno po Velikonocích, to trhu nepomůže,“ dodal.

Řecko se před rokem dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem na úvěru 110 miliard eur, který zemi zachránil před insolvencí. Nyní musí dodržovat sjednané podmínky, zejména trajektorii snižování rozpočtového deficitu.