Bártův duch zůstává, Šmerda změny nechystá

Praha – Náměstek ministra dopravy Radek Šmerda, kterého lídři vládní koalice nominovali do čela ministerstva, v resortu velké změny nechystá. Naopak řadu věcí hodlá konzultovat se svým předchůdcem Vítem Bártou. Klíčové tak i pro Šmerdu bude hlavně snižování cen dopravních staveb. Sám počítá s tím, že v čele ministerstva je jen dočasně.

„Byl jsem od začátku součástí týmu pana ministra Bárty a tuto funkci (ministra dopravy) bych přijal po tu dobu, než on vysvětlí některé věci, co jsou mu vyčítány,“ zdůraznil Šmerda. Své působení v ministerské funkci odhaduje zhruba na půl roku. Během této doby plánuje ministerstvo vládě předložit hotový návrh koncepce rozvoje dopravní infrastruktury do roku 2025, takzvanou „superstrategii“.

Na rozdíl od Bárty nechce Šmerda k prosazování cílů ve velké míře používat média. „Tím, že se necítím, být politikem, budu spíš preferovat formy jednání a budu chtít věci řešit spíš na schůzkách a na jednáních,“ řekl.

Rozhovor s Radkem Šmerdou (zdroj: ČT24)

Šmerda na ministerstvu dopravy působí od července 2010 jako státní tajemník a náměstek ministra. Před tím dlouhou dobu spolupracoval s poslanci za KDU-ČSL, dnes v rozhovoru ale zdůraznil, že členem této strany nikdy nebyl.

Radek Šmerda:

„Budu samostatná jednotka, ale samozřejmě s Vítem Bártou, pokud to uznám za vhodné, budu některé věci konzultovat a budu rád za jeho názor, protože on je ten, který tady započal a spoustu věcí vymyslel.“

V minulosti působil jako náměstek na ministerstvu obrany, má zkušenost i ze soudnictví a z Vězeňské služby.

Šmerda zatím nemá informace o tom, kdy by jej měl prezident Václav Klaus do funkce jmenovat. Je ale pravděpodobné, že se tak stane ještě v tomto týdnu. Po Velikonocích začíná schůze Poslanecké sněmovny, v jejímž rámci se má konat schůze mimořádná, kde chce opoziční ČSSD vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry současnému kabinetu.

Radek Šmerda
Zdroj: ČT24