Ceny bytů klesají, domy už nezlevní

Praha – Hypoteční banka dnes poprvé zveřejnila index cen nemovitostí. Ten pracuje se vzorkem několika tisícovek reálných cen, které jí poskytují její klienti. Tato data dosud nabízel Český statistický úřad, ale až s ročním zpožděním. Index vypovídá například o tom, že ceny bytů v první čtvrtině letošního roku klesly o necelé procento, zatímco rodinné domy jsou o procento dražší. Mírně zlevňovaly i pozemky.

Důvodem poklesu cen bytů je podle Petra Němečka z Hypoteční banky jejich nadbytek a také velký převis nabídky nad poptávkou. Ceny bytů navíc na změny poptávky a nabídky reagují nejpružněji. „Kromě poklesu tržních cen bytů jsme zaznamenali největší pokles nabídkových cen, tedy těch, které nabízejí prodávající,“ doplnil Němeček. 

Domy se ode dna odpíchly loni

Komentář Josefa Rajdla (zdroj: ČT24)

Šéf odboru nemovitostí Hypoteční banky Petr Němeček:

„Je pravděpodobné, že se odrazily od svého dna přibližně v polovině roku 2010.“

Za rodinné domy si zase lidé v posledním čtvrtletí připlatili. Podle Němečka je to například tím, že si tento typ nemovitostí pořizují movitější klienti, kteří při nákupu nemovitosti nejsou tak citlivě zaměřeni na její cenu a oceňují spíše unikátnost projektu. A další měsíce nejspíš pokles cen domů nepřinesou.

Naopak hodnota pozemků v posledních třech měsících oslabila o dvě desetiny procenta. Nepatrný pokles se ale může v příštích měsících obrátit v růst, a to proto, že kvalitních pozemků je v Česku čím dál tím méně. „V řadě lokalit dokonce pozorujeme převis poptávky nad nabídkou,“ podotýká Němeček.

Trendy cen budeme znát každé čtvrtletí

Takzvaný HB Index bude nyní banka zveřejňovat každé čtvrtletí, vždy do dvou týdnů po jeho skončení. Data bude průběžně zpracovávat sociolog Martin Lux na základě údajů, jež bance dodávají spolupracující odhadci. Právě oni oceňují jakoukoli nemovitost, na kterou si zákazník chce vzít hypotéku. Do nového HB Indexu se však nedostanou data z transakcí bez bankovního spolufinancování. Takových transakcí je ale naprosté minimum, podotkl Štěpán Gurič z vedení sítě realitních kanceláří Century 21.

Šéf odboru nemovitostí Hypoteční banky Petr Němeček:

„HB Index vypovídá o růstu či poklesu cen nemovitostí daleko přesněji než indexy založené na nabídkových cenách. Rozptyl mezi nabídkovými cenami a reálnými tržními cenami může být i výraznější a v čase se mění.“

Nejaktuálnější, i když nepříliš přesné přehledy vývoje cen nemovitostí doposud nabízely jen velké realitní servery jako například Realitymix.cz či Sreality.cz. Ty ale mohou pracovat jen s nabídkovými cenami. Ceny realitních makléřů jsou přitom podle odborníků až o pětinu vyšší.

Mapy skutečných cen bytů, domů a pozemků připravuje v současnosti také Asociace realitních kanceláří ČR se společností Gekon a portálem Reality.cz.

Hypotéky jdou na odbyt, lidé mají o nemovitosti zájem

Lidé mají o nemovitosti zájem, jak znázorňuje ukazatel Fincentrum Hypoindex. Banky totiž v prvním čtvrtletí poskytly o polovinu více hypoték než za stejné období loni. Šlo o 14 tisíc hypotečních úvěrů v hodnotě 23 miliard korun. Podle indexu však za výrazným růstem stojí především kampaně bank, ve kterých klientům nabízeli jak slevy na poplatcích, tak úrokových sazbách. Podle analytika společnosti Fincentrum Josefa Rajdla však může mít vliv i očekávané zvýšení daně z přidané hodnoty na stavební práce.

Průměrná výše hypotéky v současnosti dosahuje 1,6 milionu korun. V dobách hypotečního boomu šlo o vyšší hodnoty. To podle Rajdla vypovídá o mírném poklesu cen nemovitostí, stejně jako o vyšší míře financování nákupu nemovitostí z vlastních zdrojů. Nejčastěji lidé dávají přednost pětileté fixaci. V březnu tuto variantu zvolila polovina klientů. „Důvody jsou jednoznačné, jedná se v současnosti o nejlevnější fixaci mimo variabilní fixace,“ vysvětluje analytik.

  • Vývoj cen bytů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2486/248594.jpg
  • Bydlení autor: Jaroslav Hodík, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2122/212157.jpg
  • Hypotéka autor: Vojtěch rejl, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1403/140257.jpg