Česko chce lákat filmaře z Bollywoodu

Praha – Stát chce do Česka lákat nejen filmaře z Hollywoodu, ale také jejich konkurenční studia z opačné polokoule. Nově zřízená kancelář České turistické centrály v indickém Dillí proto dostala z Prahy jasný úkol – vydat se do místních bollywoodských studií v Bombaji a přilákat tamější filmaře do Česka. Vláda pro ně dokonce chystá daňové úlevy a finanční pobídky.

Boom z přelomu století, kdy se v Praze střídaly americké hvězdy jako Tom Cruise či Sean Connery, je pryč. Hollywood se přesouvá do levnějších studií na východě Evropy. Tento výpadek by podle státu mohly nahradit právě hvězdy východu - tedy místo Angeliny Jolie Aishwarya Rai a místo Brada Pitta třeba Sharukh Khan.

Bollywoodských filmů se v Indii natočí ročně víc než tisícovka a výdělky z nich se šplhají ke třem miliardám dolarů. Česká vláda tak teď hledá způsob, jak si alespoň malou část z těchto peněz ukrojit i pro sebe.

Bollywood v Česku (zdroj: ČT24)

„Můžeme jim poskytnout velice výhodný program, aby mohli objet Českou republiku, aby si mohli vybrat tu filmovou lokaci,“ popisuje lákadla pro indické filmaře ředitel České centrály cestovního ruchu Rostislav Vondruška. Kabinet jde ale ve vládním usnesení podpory filmového průmyslu ještě dál. Indické filmaře chce podporovat také daňovými pobídkami.

První bollywoodský film pod názvem Rockstar se točil v Praze už loni. Právě hlavní město vítá indické filmaře nejvíce.

Na filmech chce stát vydělat hned několikrát. Jednak tu utratí za studia a nechají vydělat jejich zaměstnancům. Potom záběry hradů, zámků či hlavního města k nám přilákají tisíce turistů z východu. Natáčení indických filmů má navíc ještě jednu výhodu - vydělá na něm romská komunita. Bollywoodští producenti totiž s oblibou obsazují Romy jako komparzisty – kvůli jejich podobě.