Portugalsko znovu zvýšilo rozpočtový schodek za loňský rok

Lisabon – Portugalsko už podruhé revidovalo rozpočtový deficit za minulý rok. Statistický úřad ho zvýšil o půl procenta na 9,1 % HDP, uvedla agentura Reuters. Není ale jasné, z jakého důvodu k revizi došlo. Jde tak o další nepříznivou zprávu pro portugalskou vládu, která teď vyjednává podmínky potřebné zahraniční pomoci, aby se vyhnula bankrotu. Portugalsko požádalo o pomoc tento měsíc kvůli vysokému dluhu. Předcházely tomu roky slabého hospodářského růstu a předpovědi nejistého výhledu produkce.

O podmínkách pomoci jednaly v Lisabonu delegace Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. Suma by mohla dosáhnout až 80 miliard eur (1,93 bilionu Kč), zúčastněné strany ale ještě musí dohodnout úročení.   

Deficit Portugalska zdaleka přesahuje evropský limit tří procent hrubého domácího produktu. Na 8,6 procenta země přepočítala schodek na konci března na základě žádosti, aby přijala od Eurostatu evropská pravidla. Schodek se tak po revizi oddálil cíli, který vláda pro minulý rok stanovila na 7,3 procenta. 

Analytici předpokládají, že po úsporných opatřeních včetně vyšších daní a nižších mezd bude letos v Portugalsku následovat hospodářská recese. Klesnou tak daňové příjmy státu a do ještě většího tlaku se dostane rozpočet, který beztak zatěžují vysoké úroky. Další zatížení státní pokladny hrozí z trhu práce, pokud nezaměstnanost stoupne nad 11 procent a ministerstvo financí bude muset vyplácet více na podpory nezaměstnaným, uvedla AP.