Nezaměstnaných Němců je nejmíň za posledních 20 let

Berlín - Během dubna se snížil počet nezaměstnaných obyvatel Německa po sezonním přepočtu na nejnižší hodnoty od června 1992. Míra nezaměstnanosti zůstala na 7,1 procenta, což je nejnižší úroveň od znovusjednocení země. Optimistická čísla pochází z údajů, které dnes zveřejnil spolkový úřad práce.

Počet nezaměstnaných se po sezonním očištění ve srovnání s předchozím měsícem snížil o 37 tisíc na 2,97 milionu. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali pokles o 30 tisíc. Ve stejném měsíci loni bylo bez práce 3,286 milionu lidí a míra nezaměstnanosti činila 7,8 procenta. Bez sezonní úpravy míra nezaměstnanosti klesla na 7,3 procenta z březnových 7,6 procenta. Počet nezaměstnaných se snížil o 132 tisíc na 3,078 milionu.

Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky příznivé údaje o nezaměstnanosti v Německu jasně poukazují na to, že se zemi vyplatily dřívější reformy trhu práce. Ten je nyní mnohem flexibilnější a relativně rychle se mu podařilo vyrovnat i s hospodářskou krizí. „Ovšem trh práce a výkonnost jednotlivých spolkových zemí se dost liší. Bývalé východní země jsou stále slabším článkem celé německé ekonomiky a vykazují i vyšší míru nezaměstnanosti,“ podotýká Brožka.

Aline Schuilingová, ekonomka ABN AMRO:

„Německý trh práce se za posledních 18 měsíců rapidně zlepšil a průzkumy ukazují, že bude pokračovat silný růst zaměstnanosti a další pokles nezaměstnanosti. Kvůli zlepšení situace na trhu práce ale zrychlí růst mezd, což zvýší inflaci.“

Kromě tradičního začátku jarních prací ke zlepšení situace na německém trhu práce přispělo i silné oživení německé ekonomiky. Na jaře se navíc obecně zvyšuje aktivita ve zpracovatelském sektoru i domácí poptávka. Vláda také tento měsíc zvýšila odhad růstu hrubého domácího produktu na letošní rok díky očekávání vyšších výdajů spotřebitelů, kteří se méně obávají ztráty pracovních míst.

V loňském roce stoupla německá ekonomika o 3,6 procenta, tedy nejrychlejším tempem od sjednocení země v roce 1990. Předloni se německý hrubý domácí produkt propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Z oživení německé ekonomiky profituje i Česká republika, pro kterou je právě Německo největším obchodním partnerem. „Čeští podnikatelé využívají oživení Německa. Vidíme to zejména na výsledcích českého průmyslu a na rychlém tempu růstu exportu a i v Česku díky tomu dochází k poklesu míry nezaměstnanosti,“ dodává Michal Brožka.