Rusové míří do Kaspiku, je tam víc ropy než na Sibiři

Volgograd – Ropné společnosti letos očekávají významné nálezy zdrojů v Kaspickém moři. Rezervy v oblasti s třetí největší zásobou energií na světě patří Ázerbájdžánu, Kazachstánu a Turkmenistánu a také Rusku, které začalo těžit teprve loni. V Kaspickém moři má zatím jen jedinou ropnou plošinu, další by ale měly začít brzy přibývat.

Po hodině letu helikoptérou nad deltou Volhy vystupuje z mlhy ropná plošina Jurije Korčagina. Jde o zásadní projekt Lukoilu, největší soukromé ropné společnosti v Rusku. Odehrává se tu nepřetržitá bitva s živly. Zatímco v zimě padají teploty k minus třiceti stupňům, v létě je tu běžně kolem padesáti.

Podloží je v Kaspiku tak náročné, že od průzkumu po první barel uplynulo 15 let. „Těžba je zatím v počátcích – 1 100 tun ropy denně s perspektivou 2,5 milionu tun ročně v roce 2013,“ uvedl šéf Lukoilu Vladimir Zuzlov.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

O Kaspik usilují všichni titáni ropného průmyslu hledající náhrady za vysychající zdroje. Kaspické moře je pro Rusko dokonce ještě slibnější než Sibiř. Skrývá třetí největší zásoby ropy a zemního plynu na světě. Zatím tu těží hlavně bývalé postsovětské republiky. Z Ruska je Lukoil první. V záloze má pět dalších polí.

Rusko se poučilo z havárie v Mexickém zálivu

Také Rusko si vzalo lekci z havárie v Mexickém zálivu. Všichni pracovníci na plošině tak procházejí pravidelným tréninkem. Uvnitř samotného vrtu je pak bezpečnostní ventil napojený na centrální řídící pult. V případě nehody tak může obsluha vrt zavřít a tím zamezit  případnému úniku ropy do moře.

Z petrodolarů prosperuje i 180 kilometrů vzdálená Astrachaň. I když většina peněz odejde do Moskvy, technologie, nová naleziště a vysoké ceny jí udrží strategické místo v ruské energetice. Dokud ropa poteče.