Do penze zase později - odkývali poslanci vládě

Praha - Sněmovna schválila takzvanou malou důchodovou reformu, která kvůli rozhodnutí Ústavního soudu mění výpočet penzí ve prospěch lidí s vyššími příjmy. Předloha také postupně zvyšuje věkovou hranici odchodu do důchodu. Novelu nyní dostane k posouzení Senát. V něm má většinu opozice, která se ve sněmovně neúspěšně pokusila novelu zamítnout.

Více vydělávajícím by měl stát na důchodech přidat, asi 70 procentům příjmově slabších naopak ubrat. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek uklidňuje, že penze se nepropadnou, dorovná je valorizace. Postupně se má taky sjednocovat odchod do důchodu pro ženy a muže. V roce 2041 by měl být u obou 66 let a osm měsíců.

Novinky v důchodové reformě se ale příliš nezamlouvají opozici. Ta je proti zvyšování věku odchodu do důchodu a chtěla by zejména posílit příjmovou stránku důchodového systému. Právě opozice má ale většinu v Senátu, zákon by tak mohla horní komora Poslanecké sněmovně vrátit. Podle rozhodnutí Ústavního soudu musí Parlament přijmout novou úpravu výpočtu penzí do konce září.

Vít Bárta, koordinátor VV pro vyjednávání o důchodové reformě:

„Malá důchodová reforma je jistým předskokanským krokem, který sám o sobě, pokud nebude spojen s ostatními kroky velké důchodové reformy, tak by byl nejen velmi nedostatečný, ale i nespravedlivý.“

Novela zamíchá i s předčasnými a vdovskými a vdoveckými důchody

Novela také upravuje podmínky pro krácení předčasných penzí. V současnosti se krátí o 0,9 procenta, respektive o 1,5 procenta v případě, že člověk odchází do důchodu předčasně o dva roky a více. Do budoucna se změní to, že pokud člověk odejde do důchodu předčasně o více než rok a méně než dva roky, bude se mu důchod krátit o 1,2 procenta.

Zájem o předčasný starobní důchod přitom v poslední době roste. „V roce 2009 se v období leden až duben podalo asi 15 tisíc žádostí, v roce 2010 asi 11 tisíc žádostí a v roce 2011 už máme přes 20 tisíc žádostí,“ řekl ČT24 metodik České správy sociálního zabezpečení Roman Lang.

Podmínky pro pozůstalostní důchody, tedy vdovské a vdovecké penze, se novelou rovněž změní. V současné době má člověk nárok na výplatu
pozůstalostního důchodu po dobu jednoho roku. Pokud se dostane do špatné sociální situace, může v následujících pěti letech o jeho výplatu znovu požádat. Novela toto období zkrátí z pěti na dva roky. Snižuje také stropy pro placení sociálního pojištění ze šestinásobku průměrné mzdy na čtyřnásobek.

Vít Bárta
Zdroj: ČT24