Saab dnes vyráběl 40 minut, pak stroje opět ztichly

Stockholm – Obnovení výroby ve švédské automobilce Saab, které vedení firmy slibovalo po včerejší odstávce, se dnes de facto nekonalo. Podle informací švédské TV4 dnes automobilka vyráběla pouhých 40 minut. Švédský výrobce trpí nedostatkem součástek. Podle agentury Reuters dnes nebyl k zastižení ve firmě nikdo, kdo by se ke zprávě vyjádřil.

Ztrátová automobilka nemá peníze na platby dodavatelům. Začátkem dubna musela proto zastavit výrobu skoro na dva měsíce. Koncem května produkci obnovila díky dohodě o investici od čínské společnosti Pangda Automobile Trade. Dohoda zahrnuje ujednání, že Pangda nakoupí vozy Saab v hodnotě 45 milionů eur. Získá rovněž téměř čtvrtinový podíl ve Spykeru za 65 milionů eur.

Generální ředitel švédské asociace dodavatelů automobilového průmyslu FKG Svenake Berglie nicméně podle tamní agentury TT upozornil, že někteří dodavatelé ještě nedostali odSaabu zaplaceno a nedokázali obnovit svou vlastní produkci.

Majitelem Saabu je nizozemská společnost Spyker, která se začátkem loňského roku po vleklých jednáních dohodla s americkou automobilkou General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Saab za 400 milionů dolarů (zhruba sedm miliard korun) v hotovosti a akciích. Dohoda o prodeji zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.