Kocourek: Cenu uhlí určí nejlevnější z těžařů

Praha - Cena uhlí by se podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) měla odvíjet od toho, kolik si účtuje nejlevnější společnost na trhu. Tou jsou Severočeské doly, které spadají pod státem ovládanou společnost ČEZ a jako jediná firma v oboru netlačí ceny vzhůru. Kocourek se takto vyjádřil v dnešních Hospodářských novinách. Dodal, že regulace souvisí s plánem uvolnit těžební limity.

Ministr pohrozil důlní firmě Czech Coal, že se postaví proti avizovanému zdražování uhlí: „Nechceme nařizovat cenu, za jakou by měly těžební firmy prodávat své uhlí. Zároveň to ale neznamená, že necháme Czech Coal prodávat výrazně dráž než jiné uhelné firmy. V Česku jsou tři uhelné společnosti. Máme tedy možnost mezi nimi porovnat, za kolik a za jakým účelem uhlí prodávají.“

Podle odborníků se s cenovou regulací na trhu s uhlím bude muset upravit nový zákon. Současný zákon o cenách totiž s takovou možností nepočítá. Přednostní dodávky uhlí do tepláren jsou podle Kocourka dalším způsobem regulace, který chce co nejdřív uplatnit.

Prolomení limitů by se nejvíce vyplatilo Czech Coalu

Ministr hodlá do připravované Státní energetické koncepce zahrnout variantu, že by se limity po roce 2014 posunuly, pokud by se důlní firmy dokázaly s občany dotčených vesnic dohodnout. Prolomení limitů by nejvíc nahrálo firmě Czech Coal Pavla Tykače, která přesto chystá zdražení uhlí coby nedostatkového zboží o polovinu. Zdražovat chtějí i sokolovští těžaři.

Šéf resortu se také obává, že by pak výrazně zdražilo teplo. Czech Coal již dříve varoval, že v případě regulací bude stát žalovat. Proti prolomení limitů jsou Věci veřejné. Kocourek chce stranu přesvědčit a v koncepci ukázat, že bez vyšší těžby bude zdražení uhlí a tepla neúnosné.

Czech Coal i Sokolovská uhelná své uhlí zdražovat chtějí. Czech Coal chystané zvýšení o polovinu zdůvodňuje tím, že ceny, za které prodával uhlí v 90. letech, jsou příliš nízko. Jediná firma, která má nejmenší důvod ceny zvyšovat, jsou právě Severočeské doly. Ty patří firmě ČEZ, která většinu vytěženého uhlí dodává vlastním elektrárnám.

Horní Jiřetín
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/Lidové noviny