Češi tráví v práci hodinu brouzdáním po internetu

Praha - Téměř celou hodinu z pracovní doby stráví lidi v Česku na internetu zařizováním soukromých věcí, konkrétně 54 minut. Zaměstnavatelé si to přitom hlídají. Někdy řeší situaci domluvou, s největšími hříšníky se loučí a vyhazují je. Programy pro kontrolu internetu má už více než deset tisíc tuzemských společností.

Srážka z platu, nebo dokonce vyhazov - surfovat v pracovní době se nevyplácí, zjistil to například v únoru muž v Českých Budějovicích. Jeho výpověď potvrdil i soud. Na internetu trávil hodiny. „Zaměstnanci často považují personální počítač, který mají na stole, za svůj osobní počítač, ne za počítač, který je jim svěřen,“ podotkl soudní znalec Ivan Janoušek.

Existují i opačné extrémy. Někteří zaměstnavatelé čtou v rámci monitorování i obsahy mailů nebo chatu. „Řada vedoucích má pocit, jako by mohla zaměstnance monitorovat a udělat si naprosto přesný přehled o tom, s kým si mailuje. Je to porušení listovního tajemství,“ řekl Vít Samek, vedoucí právního oddělení ČMKOS. Právě to je v případném soudním sporu firmám na škodu. Zjištěné případy řeší proto spíše po dobrém, a to domluvou.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Doba strávená mimopracovními aktivitami na internetu se stále snižuje - oproti roku 2009 o celých 35 minut za směnu. Podepsal se na tom jak monitoring, tak ekonomická krize. Počítačovým hrám už odzvonilo, statistikám teď vévodí online nákupy, sociální sítě, maily a chatování. „Nás nejvíc trápí přístup uživatelů na streamová videa. Měli jsme tu i takový případ, kdy zaměstnanec strávil půl pracovní doby na internetu,“ řekl Jan Sváček, ředitel pro správu ICT.

Surfování v pracovní době se Češi věnují nejčastěji hned po příchodu do práce, další vlna pak přichází po obědě. Nejvíc práce naopak odvedou během dopoledne.

Nakupování na internetu
Zdroj: ČT24