Úvěry bankám na okraji eurozóny ohrožují euro

Berlín – Špatné úvěry, které bankám v okrajových zemích eurozóny poskytla Evropská centrální banka (ECB), jsou časovanou bombou v její bilanci a vážným rizikem i pro samotnou společnou evropskou měnu. Stovky miliard eur potenciálně špatných úvěrů drží banky v Řecku, Irsku, Portugalsku nebo Španělsku. Napsal to dnes německý týdeník Der Spiegel. Na finančních trzích se dnes navíc zvýšil tlak na okrajové země eurozóny a úrokové výnosy z tamních státních dluhopisů vzrostly na nová maxima.

Hodnota cenných papírů národních centrálních bank je pochybná

Rozsáhlé úvěry na podporu likvidity, které centrální banky eurozóny poskytují svému bankovnímu sektoru, jsou zastavovány cennými papíry komerčních bank. Tyto instrumenty však mají pochybnou hodnotu, protože jsou kryty například realitami v Irsku, které postihla hluboká krize. Z velké části těchto zástav se tak mohou stát nedobytné úvěry.

Všechny národní banky eurozóny jsou součástí ECB a celý systém kolektivně ručí za úvěrové ztráty v kterékoli jeho části. Pro německou Bundesbanku by to například znamenalo, že se na obřích ztrátách z realitních úvěrů v Irsku bude podílet 27 procenty, což je její podíl na kapitálu ECB. Bundesbanka podle Spiegelu již rozhodla, že do roku 2012 odvede proti možným ztrátám do rezerv pro jistotu 4,9 miliardy eur (tedy 120 miliard korun).

ECB se při diskusích o dalším řešení dluhové krize v Řecku a dalších zemích eura důrazně staví proti jakékoli restrukturalizaci dluhu, která by dopadla na soukromé věřitele, tedy zejména na banky. Banka také loni při jednání o pomoci Irsku odmítla návrh Mezinárodního měnového fondu, aby se na ztrátách irských bank podíleli i jejich věřitelé, čili opět evropské banky. Řada pozorovatelů po neúspěchu záchranného plánu pro Řecko navrhuje, aby se finanční pomoc v krizi neposkytovala zemím eurozóny, nýbrž bankovnímu sektoru v jednotlivých zemích eura, aby se dokázal vypořádat s důsledky organizovaného státního bankrotu.

Finanční trhy zvyšují tlak na Španělsko, Řecko a Itálii

Riziko okrajových zemí eurozóny navíc roste s tlakem finančního trhu. Úrokové výnosy ze státních dluhopisů Španělska, Řecka a Itálie dnes navíc vzrostly na nová maxima. Na Španělsko se trhy zaměřily kvůli víkendové porážce vládnoucích španělských socialistů v regionálních a místních volbách. Nová situace vyvolává znepokojení z možných střetů o snižování deficitů regionálních vlád a samospráv.

Růst už tak vysokých řeckých úroků vyvolala nejistota ohledně toho, zda EU a Mezinárodní měnový fond uvolní Řecku novou splátku 12 miliard eur ze záchranného úvěru, aby mohlo v polovině června uhradit splatné dluhopisy. Itálii potom o víkendu agentura Standard & Poor's překvapivě zhoršila ratingový výhled. Strach z vývoje dluhové krize eurozóny srazil i kurz eura.

Finanční trhy
Zdroj: ČT24/cyberinvestmentguide.com