Volkswagen je blízko převzetí výrobce nákladních aut MAN

Frankfurt nad Mohanem - Volkswagen oficiálně spustil plánovanou nabídku na převzetí německého výrobce nákladních vozů MAN, ve kterém již vlastní přes 30 procent akcií. Německá automobilka tímto oznámením učinila další krok k vytvoření velkého producenta užitkových aut, který by měl kromě značek VW a MAN zahrnovat rovněž švédskou společnost Scania.

Podle nabídky je hodnota firmy MAN celkem 13,8 miliardy eur (338 miliard korun). Volkswagen již v první polovině května oznámil, že zvýšil svůj podíl ve společnosti MAN nad 30 procent z 29,9 procenta. Předložení nabídky na převzetí celého podniku se tak pro něj stalo povinným krokem, jak uvádí německé zákony.

Za každou kmenovou akcii společnosti MAN, kterou dosud nevlastní, se Volkswagen rozhodl nabídnout 95 eur (2 300 korun). Nabídka je relativně nízká, takže zřejmě nepřiláká mnoho zájemců. Volkswagen ale díky ní získá možnost postupného nákupu akcií firmy MAN na trhu a povolení k užší spolupráci společností MAN a Scania.

Nabídka je na stole už od podzimu

Scania a MAN oznámily již v listopadu, že jednají o možném spojení. Volkswagen vlastní ve firmě Scania více než 70procentní podíl. V minulosti dal opakovaně najevo, že hodlá posílit spolupráci mezi firmami MAN a Scania a svou vlastní divizí užitkových automobilů. MAN vyrábí kromě nákladních vozů rovněž autobusy, naftové motory a turbiny.

Volkswagen, který vlastní i českou Škodu Auto, je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se chce stát největším výrobcem automobilů na světě. Firma již pracuje na převzetí německého výrobce sportovních vozů Porsche.

Nákladní automobil
Zdroj: ČT24/MAN