Věřitelé rozhodli: Sazce pomůže Moranda

Praha – Věřitelský výbor Sazky vybral nabídku, díky které loterijní společnost získá peníze na další provoz. Nakonec se rozhodli přijmout pomocnou ruku, kterou nabízí společnost Moranda ovládaná skupinou PPF miliardáře Petra Kellnera. Sazka od ní dostane úvěr ve výši půl miliardy korun. Prostřednictvím společnosti Gladiolus chtěly do zadlužené firmy nalít peníze také investiční skupiny Penta a E-Invest.

„Věřitelský výbor schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 milionů korun se splatností dva roky,“ informovala mluvčí Sazky Lenka Tichá. V první fázi podle ní Moranda poskytne Sazce 200 milionů na akutní potřeby, například na odvrácení hrozby, že přijde o licence na veškerou loterijní činnost, což jí hrozí ve správním řízení vedeném ministerstvem financí. Loterijní společnost totiž neuhradila správní poplatky 66 milionů korun. Další peníze nyní potřebuje na mzdy zaměstnanců i výplatu výher včetně dvou jackpotů. V druhé části úvěru Moranda počítá s částkou zhruba 300 milionů korun.

Moranda je jedním z velkých věřitelů Sazky. Dříve patřila do impéria realitního magnáta Radovana Vítka, který jejím prostřednictvím koupil pohledávku za Sazkou od Komerční banky. Později Vítek Morandu převedl na Kellnerovu PPF.

Podle Tiché se díky dnešnímu rozhodnutí věřitelů podařilo zajistit nezbytnou finanční injekci, která může Sazku opět nastartovat a vrátit zpět do původní kondice, tak aby si získala zpět důvěru sázejících.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením výstavby pražské haly O2 arena. Jejími akcionáři jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.