Nezaměstnaných Američanů přibylo

Washington – Najít práci je ve Spojených státech pořád těžké, v květnu totiž nezaměstnanost dle amerického ministerstva práce stoupla na 9,1 procenta. V USA vzniklo v uplynulém měsíci 54 tisíc nových pracovních míst, což bylo nejméně od loňského září a mnohem méně, než čekali analytici. Ještě v dubnu činila míra nezaměstnanosti devět procent.

Nepříznivá čísla jsou dalším potvrzením zpomalení ekonomického růstu USA. Ekonomiku ohrožuje hlavně růst cen ropy. Negativní dopad měla i březnová přírodní katastrofa v Japonsku, která se dotkla i amerického průmyslu. Podle prognózy amerického Kongresu bude ještě pět let trvat, než se nezaměstnanost vrátí na předkrizové hodnoty.

Tempo najímání nových zaměstnanců prudce zpomalilo ve srovnání s předchozími třemi měsíci, kdy v průměru vzniklo měsíčně zhruba 220 tisíc nových pracovních míst. K růstu nezaměstnanosti přispělo zvýšení počtu lidí, kteří začali znovu hledat práci. Počet nezaměstnaných se zvýšil na 13,9 milionu, což je téměř dvojnásobek ve srovnání s dobou před prosincem 2007, tedy před začátkem recese.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Analytici čekali lepší čísla

Podle amerického ministerstva práce najaly soukromé společnosti v květnu pouze 83 tisíc nových pracovníků, což bylo za rok téměř nejnižší číslo. Ve státním sektoru naopak 28 tisíc míst zaniklo. To byl nejvyšší počet od listopadu. Údaje výrazně zaostaly za odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří očekávali v květnu vznik 150 tisíc nových pracovních míst. Soukromí zaměstnavatelé měli podle nich přijmout 175 tisíc zaměstnanců.

Například v Los Angeles pomáhá nezaměstnaným nezisková organizace Mise. Zaměřuje se hlavně na bezdomovce a problémové lidi, u kterých je předpoklad, že sami trvalé zaměstnání získají jen stěží. „Dříve to bylo snadné najít práci, jenže teď mám záznam v trestním rejstříku a to strašně zužuje výběr, kam vůbec můžu jít. Nikde mě nechtějí,“ říká uchazeč o práci Sylvester Tellez.

Problémy s trvalou prací mají nejen bývalí trestanci nebo bezdomovci, ale i absolventi škol. „Všude, kam přijdu, se hlásí strašně moc jiných lidí. Jsme v recesi a situace se nelepší, takže stálé zaměstnání je sen. Něco dočasného nebo na sezonu se najde lehčeji,“ dodává absolventka Garisha Hawkins.

Míra nezaměstnanosti v USA
Zdroj: ČT24/U.S. Bureau of Economic Analysis