Londýnští taxikáři holdují kuchyňskému oleji

Londýn – Londýnští taxikáři se učí jezdit šetrně. Stále častěji tankují palivo vyrobené z použitého kuchyňského oleje. Firma, která nezvyklé palivo nabízí, existuje už tři roky a vznikla ve snaze pomoci londýnskému ovzduší a zároveň ulevit restauracím, které bojují s velkým objemem odpadu. Dnes na olejový recyklát jezdí už tisíc taxíků.

Kvůli znečištění ovzduší je Londýn už dlouhá léta nazýván Metropolí smogu. Aby se zbavil této nepříznivé nálepky, přijímá už od 50. let minulého století nejrůznější opatření, která mají pomoci znečištění snížit. Jeden z posledních pokusů – zavedení mýtného v centru města – moc nepomohl. Emise oxidů dusíku a podíl pevných částic v ovzduší se snížily jen mírně, emise oxidu dusičitého dokonce vzrostly.

Vítána je tak každá snaha, jak znečištění londýnského ovzduší zmírnit. Jednou z možností je i tankování olejového recyklátu. „Biodiesel je konečný produkt. Vyrábíme ho z použitého oleje na vaření, a jak vidíte, má zelenou barvu. Taky docela dobře voní,“ popsal Jason Askey-Wood, spoluzakladatel společnosti Uptown Oil, která recyklát z kuchyňského oleje vyrábí.

Londýnští taxikáři holdují kuchyňskému oleji (zdroj: ČT24)

Palivo z použitého oleje z londýnských restaurací teď navíc pomáhá taxikářům výrazně ušetřit. Kvůli vysokým cenám benzinu a nafty je jedno natankování až o patnáct liber levnější. „Nejdřív jsem měl trochu obavy, jestli mi to nepoškodí motor. Ale pak jsem se dozvěděl, že dieselové motory jsou na rostlinný olej přímo konstruované. A mně to ušetří dost peněz,“ říká londýnský taxikář.

Posledním velkým zákazníkem rafinerie se stala poradenská firma PricewaterhouseCoopers. Elektřinu na provoz své londýnské pobočky bude z jedné čtvrtiny vyrábět právě z olejového recyklátu.