G20 v Paříži vymýšlí alternativy k jádru

Paříž – V Paříži dnes začíná schůze zemí G20. Skupina bude do zítřka jednat o jaderné bezpečnosti. Schůze se zúčastní i Mezinárodní agentura pro atomovou energii. Diskutovat se bude především o mezinárodních bezpečnostních standardech, jejichž vytvoření navrhl francouzský prezident Nicolas Sarkozy po nedávné katastrofě ve fukušimské elektrárně.

Fukušimská elektrárna děsí celý svět

Poničení jaderné elektrárny ve Fukušimě po zemětřesení a následující vlně tsunami vyděsilo doslova celý svět. Němci v následku japonských problémů rozhodli o předčasném odstavení všech svých 17 jaderných elektráren. Podobné hlasy se začínají ozývat i z Francie. Sarkozy během návštěvy v Japonsku dokonce uvedl, že by se měl svět do roku 2050 obejít zcela bez jádra.

Komentář Jana Šmída (zdroj: ČT24)

Z francouzských úst zní takový výrok téměř paradoxně. Jaderné elektrárny se starají o 82 procent elektrické energie v zemi. Většina Francouzů přitom volá po tom, aby země od jaderného programu upustila. Je jim však jasné, že německé tempo stihnout nemohou.

Jaké budou alternativy jádra?

Publicista Jan Šmíd:

„Tady ve Francii se v posledních letech výrazně rozšířily větrníky, staví se zejména tam, kde je silný vítr, ale také na mořích. A to je předmětem velké kritiky ze strany zelených, protože to má negativní vliv na krajinu.“

Dnes a zítra tedy budou padat návrhy, jak zvýšit bezpečnost jádra nebo jak ho nahradit zcela. Mluví se například o tom, že by se elektrárny neměly stavět v seismických oblastech nebo na břehu moře, což je ve Francii běžné. Je ale také třeba vzít v potaz rozdíly mezi Atlantským oceánem a Pacifikem. V posledních dnech však Francie v důsledku sucha upozorňovala na to, že nemá v takových situacích, kde brát vodu na ochlazení jaderných bloků, což hrozbu jádra podtrhlo.

„Klíčová otázka je, jaké jsou alternativy,“ okomentoval Šmíd dnešní setkání. Uvažuje se o solární energii. Do současnosti se však nenalezlo nic, co by mohlo odpovídat výkonu jaderných elektráren. I přesto jde Sarkozy příkladem a tvrdí, že elektrárny, které nesplní bezpečnostní kritéria do konce roku, budou zavřeny.