Penta a E-Invest: Cupkova rozhodnutí ženou Sazku do nejistoty

Praha - Investiční skupina Penta a skupina E-Invest dnes odpoledne prostřednictvím společnosti Gladiolus podaly odvolání proti prohlášení konkurzu na loterijní společnost Sazka. Jsou přesvědčené, že konkurz byl prohlášen v rozporu s insolvenčním zákonem, a věří, že Vrchní soud v Praze odvolání vyhoví. Proti uvalení konkurzu na Sazku se odvolal již minulý týden předseda jejího představenstva Aleš Hušák. Sazka je v konkurzu od konce května. Konkurz hrozí i Bestsportu, který provozuje O2 arenu, jež dostala Sazku do finančních problémů.

Penta a E-Invest zároveň vyzvaly insolvenčního správce Josefa Cupku, aby se do rozhodnutí vrchního soudu zdržel všech nezvratných a zásadních kroků při spravování konkurzní podstaty. „Je zřejmé, že dosavadní kroky Josefa Cupky vrhají nejen Sazku, ale zejména sázející do ještě větší míry nejistoty, a to zejména v případě, že vrchní soud odvolání vyhoví,“ uvedly společnosti.

Obě firmy tvrdí, že odvolání se opírá o celou řadu zjevných porušení insolvenčního zákona. Za nejzásadnější označily to, že na přezkumném jednání 26. května došlo k údajně cílenému a nevyváženému výběru pohledávek, což zásadně ovlivnilo hlasovací kvorum na schůzi věřitelů. „V důsledku toho došlo k rozhodnutí o způsobu řešení úpadku Sazky konkurzem,“ upozornila Penta a E-Invest.

Pentě se také nelíbí nepřezkoumání pohledávky Bestsportu a údajně chybný způsob hlasování věřitelů. Společnosti Bestsport, která je ovládána Sazkou a provozuje pražskou halu O2 arena, soud na schůzi věřitelů před prohlášením konkurzu na Sazku nepřiznal právo hlasovat. Bestsport přihlásil pohledávku za šest miliard korun, která nebyla přezkoumána. Penta je přesvědčena, že konkurzní správce Cupka řídil přezkum pohledávek a insolvenční proces ve prospěch společností PPF a KKCG, které jsou největšími věřiteli Sazky.

Penta a E-Invest usilovaly o uzavření strategického partnerství se Sazkou a slibovaly jí peníze, které by ji dostaly z finančních problémů. Ve své poslední nabídce, kterou Cupkovi předložili, nabízeli za veškerá aktiva loterijní firmy 3,5 miliardy korun. Věřitelský výbor ale nakonec vybral konkurenční nabídku společnosti Moranda, kterou ovládá skupina PPF. Moranda zatím poskytla Sazce 200milionový úvěr na zajištění chodu loterijní firmy a vyplácení výher.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením výstavby pražské haly O2 arena. Špatná finanční situace Sazky nahrává její konkurenci. Urychlit spuštění své loterie se rozhodla Fortuna. Lidé si v ní budou moci poprvé vsadit 18. července. Licenci na provozování číselných loterií už získaly také Synot Tip a Chance.

Skončí v konkurzu i provozovatel O2 areny?

Na tenkém ledě se pohybuje také sestreská společnost Sazky Bestsport, která provozuje O2 arenu. Insolvenční správkyně společnosti Bestsport Daniela Urbanová uznala 62 pohledávek za celkem 18,55 miliardy korun. Bestsport podal sám na sebe insolvenční návrh koncem března, a to právě kvůli špatné finanční situaci Sazky.

O tom, zda Bestsport skončí v reorganizaci, nebo jako sesterská loterijní společnost v konkurzu, se rozhodne na schůzi věřitelů svolané na 28. června. Mezi členy prozatímního věřitelského výboru Bestsportu je i Sazka. Ve výboru zasednou i společnosti A & CE Auditoři a znalci Praha, KKCG Structured Finance, NLB Factoring a The Bank of New York Mellon.