V Praze a okolí vyjede asi třetina autobusů

Praha - V Praze a okolí vyjede během stávky asi třetina autobusů. Stávkovat nebudou soukromí dopravci, kteří jezdí v rámci pražské integrované dopravy. Podle ředitele pražského dopravního podniku Martina Dvořáka sice část zaměstnanců se stávkou sympatizuje, ale do práce nastoupí. Určitý provoz MHD tak bude zajištěný. Soupravy metra, autobusů a tramvají dojedou v noci ze středy na čtvrtek do cílových stanic dle jízdních řádů. Metro tak bude jezdit přibližně do jedné hodiny ráno. Teprve potom vyhlásí zaměstnanci stávku. Odborové organizace dopravního podniku dnes zároveň zdůraznily, že nebudou organizovat žádné blokace. V obcích, které jsou odkázané jen na železnici, chce vláda zajistit náhradní dopravu. O situaci v metropoli bude zítra jednat krizový štáb. Na zasedání by měli přijít i premiér a ministr vnitra Jan Kubice. MHD se zastaví i v Brně, odboráři Dopravního podniku Ostrava dnes naopak oznámili, že nakonec stávkovat nebudou. Kompletní seznam linek a jejich upravených tras během stávky v Praze naleznete na stránkách Ropidu nebo na infolince dopravního podniku: 296 19 18 17.

„Odborové organizace dopravního podniku (DP) požadují po vedení DP neotevření stanic metra pro veřejnost z důvodu zajištění bezpečnosti cestujících a zaměstnanců a zajištění ochrany majetku,“ řekl dnes na tiskové konferenci předseda odborů strojvedoucích, dozorčích dep a provozních pracovníků Oldřich Schneider. Odbory tvrdí, že se do protestů zapojí všichni strojvůdci, a nebude tedy možno zajistit provoz.

Dvořák podle svých slov rozhodně nezpochybňuje právo na stávku, kategoricky ale nesouhlasí se zastavením provozu. Část zaměstnanců navíc do práce normálně nastoupí. DPP má podle něj připravené i zálohy, mezi kterými jsou strojvůdci a řidiči. Podnik počítá také s tím, že bude svážet řidiče, kteří by se kvůli stávce nedostali do zaměstnání. „Vyvineme maximální snahu o to, aby metro v omezeném provozu jezdilo. Díky tomu, že naši odboráři nebudou dělat blokace, zajistíme ve čtvrtek i určitý provoz MHD v Praze,“ řekl dnes po jednání odborářů. Jaký rozsah to bude, ale nechtěl říci. Pokud by se metro skutečně zastavilo, bylo by to poprvé po víc než 20 letech. 

Soukromí dopravci obslouží i vybrané linky MHD

V Praze a okolí vyjede během stávky i třetina autobusů soukromých dopravců, kteří vozí cestující v rámci pražské integrované dopravy. Soukromí dopravci obslouží i vybrané linky, které normálně zajišťuje dopravní podnik. Některé ale pouze v dopoledních hodinách a kolem poledne. Například na Jižním Městě budou ve čtvrtek autobusovou dopravu zajišťovat čtyři linky 165, 213, 240 a 293. Podle Filipa Drápala ze společnosti Ropid bude v provozu téměř 150 spojů, na kterých bude jezdit asi 500 autobusů. Ropid se snaží také získat další autobusy, které by mimo jiné mohly pomáhat s náhradní dopravou za vlakové spoje. Podle Drápala budou příměstské linky zastavovat na co největším počtu zastávek, některé mírně změní i trasu, aby obsloužily co největší okolí.

Fungovat budou i všechny vltavské přívozy. Speciálně vypluje zvláštní lodní linka v trase Nádraží Modřany - Přístaviště - Žluté lázně - Palackého náměstí. Cestující bude na celé trase vozit jednou za hodinu, mezi Přístavištěm v Braníku a Palackého náměstím ale bude v ranní špičce zajištěn interval 15 minut.

Projet metropolí nebo se do ní vůbec dostat bude zřejmě problém i autem. Asociace samostatných odborů totiž plánuje blokády a Praha se připravuje na dopravní kolaps. „Varuji před nasazením stávkokazů, protože to se netrpí nikde na světě. A jestli si myslí naši politici, že si s námi budou zahrávat, tak to si, myslím, říká o velký problém,“ prohlásil předseda asociace Bohumír Dufek. Kde konkrétně zátarasy vyrostou a jak budou vypadat, by odboráři měli říct ve středu.

Pražské nemocnice zajistí během stávky hlavně akutní péči. Někde omezí plánované operace a přejdou na víkendový provoz. Lékaři a sestry ze směn neodejdou, dokud je nevystřídají. Ve službě budou hlavně ti, kdo bydlí poblíž nemocnice. Kdo může, dorazí pěšky, na kole či vlastním vozem. Zásoby léků, materiálu i potravin nemocnice mají. S dopravou lékařů do práce vypomůže Praha, zajistí ji městská policie. Už dříve se dohodlo hlavní město se záchrankou na posílení posádek a sanitních vozů.

Odpůrci stávky hrozí, že nevystoupí z nočního metra

Proti stávce se na sociální síti Facebook organizuje několik skupin. Jedna z nich například vyzývá cestující, aby v noci na čtvrtek nasedli do posledního spoje metra na trase A a ve stanici Dejvická z něj nevystupovali. Kvůli této skupině odbory vyzvaly vedení DPP, aby po dojetí soupravy vypnulo proud v přívodních kolejnicích na všech trasách metra. Chtějí také, aby podnik zajistil na noc na čtvrtek policii, která by asistovala při vyklízení stanic metra po ukončení provozu.

Stávka v jednotlivých krajích:

Středočeský kraj – stávka zřejmě zasáhne především lidi dojíždějící za prací do Prahy, auta a autobusy se kvůli ucpaným silnicím nemusejí do metropole dostat. Podobně jako jinde v republice nebudou jezdit osobní ani nákladní vlaky.

Jihočeský kraj – českobudějovická MHD se ke čtvrteční stávce odborů připojí jen symbolicky, jezdit bude podle jízdních řádů. Na jihu Čech se tak ve čtvrtek zastaví jen vlaky Českých drah.

Plzeňský kraj – stávka pravděpodobně ochromí pouze železnici. Řidiči linkových autobusů řeknou konečné slovo ve středu. Jejich kolegové z MHD v Plzni stávkovat nebudou.

Karlovarský kraj – autobusy MHD i linkové spoje pojedou dle jízdních řádů, zastaví se doprava na železnici.

Ústecký kraj – Čtvrteční stávka asi zastaví jen část trolejbusů a autobusů v Ústí nad Labem. Dopravní podnik si najme externí dopravce, vyjede i část řidičů MHD. Naopak v Mostě stávku vyloučili.

Liberecký kraj – stávka se v kraji pravděpodobně omezí na vlaky, autobusy pojedou.

Královéhradecký kraj – odboráři Dopravního podniku města Hradec Králové se ke stávce nepřipojí, běžný provoz pravděpodobně zachovají i linkové autobusy. Nepojedou vlaky.

Pardubický kraj – stávka zřejmě zastaví pouze vlaky. České dráhy ale chtějí zajistit rozvoz lidí od nočního rychlíku do Pardubic, který do města přijede z Prahy až po půlnoci. Za normálních okolností na rychlík navazují vlaky do Chrudimi a Hradce Králové. Cestující by měly do cíle rozvézt autobusy.

Vysočina – odbory MHD se ke stávce připojí pouze symbolicky, provoz bude zachován bez omezení. Nepojedou vlaky.

Jihomoravský kraj – odboráři počítají s plným zastavením provozu MHD v Brně, zřejmě ale upustí od plánovaných blokád. V dalších velkých městech regionu se pravděpodobně stávkovat nebude. Nepojedou vlaky.

Olomoucký kraj – stávka s největší pravděpodobností omezí provoz MHD v Olomouci, dopravce zpracovává krizový jízdní řád. Nepojedou vlaky Českých drah. Olomoucký dopravní podnik oznámí rozsah omezení provozu MHD ve středu odpoledne.

Zlínský kraj – ve Zlíně a Otrokovicích se stávka MHD nedotkne, vozy pojedou podle jízdních řádů. V kraji se tak zastaví zřejmě jen vlaky. Autobusoví dopravci proto posílí spoje a částečně nahradí i zastavenou dopravu na železnici.

Moravskoslezský kraj – odboráři Dopravního podniku Ostrava ve čtvrtek stávkovat nebudou. Mimo jiné proto, že před necelými dvěma týdny stávkovali za vyšší platy. Protest podpoří stejně jako řidiči v Opavě jen symbolicky. Ke stávce se naopak připojí odbory ČSAD Havířov. Firma se nyní snaží zajistit sváteční režim.