KKCG hodlá ve velkém skupovat nesplácené hypotéky

Praha - Nesplácené hypotéky za stovky milionů korun chce letos odkoupit od bank firma KKCG Investments miliardáře Karla Komárka. Podnik hodlá spolupracovat s realitní společností Bonus Group, jak informují dnešní Hospodářské noviny. KKCG se proto stala majoritním vlastníkem společnosti BPI, která se na tento byznys specializuje.

Dan Plovajko, mluvčí KKCG Investments

„Jako investor vidíme do budoucna na tomto trhu velký potenciál. Pro tento projekt plánujeme letos uvolnit investice v řádu stovek milionů korun, ve střednědobém horizontu pak i částku v řádech miliardu korun.“

V příštích letech chce navíc KKCG do hypoték investovat ještě mnohem více. Podle Iva Klimeše ze společnosti Credit One, jež se pohledávkami zabývá, jsou nesplácených hypoték v bankách tisíce a ještě jich přibude. Je ale prý otázka, za kolik a v jakém množství se jich banky budou chtít zbavovat.

Banky říkají, že se s dlužníky nejdříve dohodnou

V současnosti především velké banky tvrdí, že se s dlužníky chtějí dohodnout. Řešením může být prodloužení splatnosti a tím pádem snížení splátek, odklad splátek nebo prodej po dohodě s vlastníkem. „Prodej hypotéky nepatří mezi námi preferovaná řešení a realizujeme ho naprosto výjimečně,“ uvedl Holinka z tiskového oddělení České spořitelny. Skeptický k hromadným prodejům problémových hypoték je i Jan Sadil, šéf Hypoteční banky.

Prodej pohledávek z hypoték Komárkově firmě naopak nevylučuje GE Money Bank, jak říká mluvčí banky Pavel Zúbek: „Z našeho pohledu je podstatné, aby výnos z nesplácených pohledávek byl pro banku výhodný. Pokud společnost BPI dokáže připravit na trhu konkurenceschopné podmínky, budeme se jejich nabídkou zabývat.“

Na hypotékách bylo na konci letošního prvního čtvrtletí v bankách  rozpůjčováno 613 miliard korun. Z toho necelá 3,2 procenta byla vedena jako nesplácená více než 90 dnů, což bylo skoro 20 miliard korun. Jedná se o čtyřikrát vyšší číslo než před čtyřmi lety. BPI už do nákupu nesplácených nemovitostí od října investovala 200 milionů korun.

  • KKCG autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2619/261811.jpg
  • Peníze autor: Hynek Glos, zdroj: ISIFA/Lidové noviny http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2604/260338.jpg