Zeman: Vláda využívá hrozbu řeckého bankrotu ke zvyšování DPH

Praha – Bývalý premiér Miloš Zeman si myslí, že vláda využívá hrozbu případného řeckého bankrotu jako záminku k dalšímu možnému zvyšování daně z přidané hodnoty. Podle dalšího expremiéra Jana Fischera případný bankrot Řecka může tuzemské ekonomice způsobit nikoli fatální, ale velmi vážné problémy.

Lídři eurozóny ve čtvrtek schválili společné prohlášení, v němž Řecko vyzývají k přijetí dalších úsporných opatření, jimiž podmiňují novou finanční pomoc. V jedné z méně nápadných pasáží přitom uvádí, že podílet se bude jen eurozóna a MMF.

Ministr financí Miroslav Kalousek přitom pro sobotní Lidové noviny uvedl, že v případě řeckého bankrotu a následného možného útlumu evropské i české ekonomiky navrhne další škrty v rozpočtu ve výši zhruba 15 miliard korun.  

Podle Zemana by nejlepším řešením řecké krize byl odchod Řecka z eurozóny. „Kdyby se realizoval ten radikální scénář, to znamená, Řecko by odešlo z eurozóny, tak právě proto, že se jedná o malou zemi, by to mohl být výstražný příklad pro země ostatní,“ uvedl Zeman. 

Eurozóna se chce na novém záchranném programu pro Řecko dohodnout nejpozději na začátku července. Nový záchranný program by měl opět překročit hranici 100 miliard eur a zástupci EU a MMF o něm teprve začínají jednat. Eurozóna nicméně trvá na tom, že do nového plánu by se měli zapojit i soukromí investoři.