Vinaře z Bordeaux lákají čínské investice

Bordeaux/Peking - Francouzští vinaři se po propadu na západních trzích stále více obracejí na východ. Zde je poptávka mimořádně vysoká, stejně jako ceny, za které tam vína prodávají. Čína navíc v loňském roce převzala pozici Velké Británie a Německa coby největších exportních trhů vín z Bordeaux, vyjádřeno jejich cenou.

Na vinařském veletrhu v jižní Francii si už nepřipíjí jen Evropané, ale víno tady ochutnávají i návštěvníci z Asie. Často se stávají pro francouzské vinaře záchranou. Zatímco totiž Evropané utrácejí za víno stále míň peněz, Čína ho objednává ve velkém. „O zboží z dovozu se začali zajímat před pár lety, když vstoupili do Světové obchodní organizace. A teď z toho tady v Bordeaux těžíme,“ říká prezident veletrhu Vinexpo Xavier de Eizaguirre.

Čínanům někdy nestačí francouzská vína nakupovat po lahvích a bednách, ale zaměří se i na celá vinařství. Na počátku letošního roku například významný čínský státní konglomerát Cofco koupil dvacetihektarový Château de Viaud v Lalande de Pomerol.

Číňani zakládají své vlastní Bordeaux

Ze zachránců se ale mohou Číňané změnit v konkurenty. Na popularitě totiž získává i víno vypěstované na čínských svazích. Jedna z předních značek tamního „Bordeaux“ regionu proto otevřela svou vinici také tam. „Ceny vína jsou v Číně velmi vysoké, a proto tady taky chceme prodávat. Jsme sice rádi, že se naše víno pije i jinde ve světě, ale naší prioritou jsou zákazníci odsud,“ vysvětluje vinař „francouzské“ vinice v Číně Bruno Paumard.

Čínského vinařského potenciálu využil také známý sklářský magnát Swarovski, který má svou vinici v městečku Čchang-li, v oblasti zvané „čínské Bordeaux“.